Visszakapaszkodik-e a Nokia a Windows hátán?

2011. 10. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A közelmúltban megvolt az Apple és a Samsung nagy bejelentése, ma a Nokia is kiállt a közönség elé, hogy megmutassa, mivel szándékozik átcsábítani a konkurensek táborából a felhasználókat. A Windowsos Lumia 800 mellett bemutatták az olcsóbb Lumia 710-et, de új Symbianos készülékek is érkeznek.

A Londonban zajló Nokia World konferencián a cég illetékesei az első igazi windowsos telefonként hivatkoztak az új Lumia 800-ra, ami a cég és a platform új zászlóshajója lehet tehát. A külsőre az általunk is bemutatott N9-re hasonlító készülék ciánkék, magenta és fekete színekben kerül forgalomba.

A Windows Phone Mango operációs rendszerét futtató telefonban 1.4 Ghz-es processzor kapott helyet, amihez 512 MB RAM jár. A kijelző egy 3.7 hüvelykes, enyhén hajlított AMOLED panel, a telefon vastagsága mindössze 12 mm. A belső tárhely 16 GB, a hírek szerint nincs a készüléken SD kártya slot, amivel ezt bővíteni lehetne. A Nokia SkyDrive felhőszolgáltatással viszont 25 GB online tárhelyhez juthatnak a felhasználók.

A kamerája 8 megapixeles, míg az akksi cirka 335 órás készenléti időt tesz lehetővé egy töltéssel, illetve akár 55 órányi zenehallgatást. A Lumia 800 árát illetően a 420 eurós tűnik a leghihetőbbnek, Európában még idén, Amerikában pedig jövő év elején kerülhet forgalomba.

Bemutatkozott Londonban a kistesó is, a Lumia 710, ami szintén a Microsoft féle oprendszert futtatja. A 800-as modellnél valamivel kisebbnek ható készülék frontját egy 3.7 hüvelykes LCD panel uralja, ami alatt egy, a nagytestvérhez hasonló teljesítményű Qualcomm proci kapott helyet. A 710 kamerája is gyengébb, egy 5 megapixeles szenzort építettek be, emellett könnyebb és tovább bírja a strapát az akkuja is. Egyelőre 270 eurós árcímkére kell felkészülni.

A Nokia már rég kinyilvánította elkötelezettségét a Windows Phone platform mellett, de most új Symbianos modelleket is demóztak, az Asha 200, 300 és 303 képében. Az 1Ghz-es processzorral, 2.6 hüvelykes kijelzőkkel és QWERTY fizikai billentyűzettel ellátott készülékek 60-115 euró közötti áron kerülnek majd piacra, tehát a belépő szintű okostelefonok mezőnyében próbál velük erősíteni pozícióin a finn cég.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top