Változnak a megtakarítási szokások

2012. 07. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A GfK Hungária Biztosításpiaci Adatszolgáltatása szerint a lakosság megtakarítási képessége jelenleg 2004 óta a legalacsonyabb szinten van.

 

A GfK Hungária Biztosításpiaci Adatszolgáltatása szerint a lakosság megtakarítási képessége jelenleg 2004 óta a legalacsonyabb szinten van: 2012 első negyedévében a 18-69 év közötti lakosságnak már csak 16%-a rendelkezik bármilyen megtakarítással, míg ez a szám 2004-ben még közel 40% volt.

A megtakarítások céljait vizsgálva azt láthatjuk, hogy a váratlan kiadásokra való felkészülés továbbra is a legfontosabb a hazai lakosság körében, azonban emellett a hosszú távú takarékoskodás, az öngondoskodás ugyancsak nagy súllyal bír, sőt a legfrissebb, 2012 első negyedéves ügyfélválaszok alapján még jelentősebben előtérbe került a nyugdíjas évekre, illetve a gyermekek jövőjére való takarékoskodás: ez utóbbiakat a válaszadók több mint harmada jelölte meg megtakarítási célként.

A lakosság megtakarítási képességének csökkenésével együtt egy év alatt szűkült az életbiztosítás kötését tervező lakosság száma is: a 2010-es 1,1 millióhoz képest 2011-ben már csak valamivel több mint 800 ezren tervezték életbiztosítási szerződés kötését.

A szűkülő lakossági biztosítási potenciál mellett a fogyasztói attitűdök is megváltoztak az elmúlt időszakban. A gazdasági válság miatt nőtt a biztonságra törekvés, illetve a hosszú távon való gondolkodás került előtérbe, ugyanakkor a tavalyi évben a bizonytalan jövő miatt már többen gondolkodtak rövid távú megtakarításokban is.

A több intézet elmúlt két évben végzett közös kutatásai rámutattak arra, hogy mindezek miatt a korábbinál tudatosabbá vált a termékválasztás is. Új igények kerültek előtérbe, ilyenek például az életbiztosításokkal szemben elvárt rugalmasság, azaz hogy a kiválasztott termék megfelelően kövesse az életciklus-váltásokhoz kapcsolódó igényeket.

 



Szerző

tech.hu



Scroll to Top