Mobilfizetési technológiát tesztelnek Szolnokon

2011. 07. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Július végén már teszteli az új mobilfizetési rendszert, a Near Field Communication (NFC) megoldáson alapuló technológiát Szolnokon a Magyar Telekom a T-City programon belül.

A társaság közleménye szerint a tesztelésben részt vevő mobiltelefonokkal csupán egy érintéssel érvényesíthető a buszjegy vagy bérlet a Jászkun Volán helyi járatain. A próbaüzem keretében a cég hamarosan elindítja az sms-sel és a webshopon keresztül történő jegy- és bérletvásárlást is, ami szintén kényelmesebbé teszi az utazást.

Az NFC vezeték nélküli adatátviteli technológia, amely különböző digitális készülékek, mobiltelefonok, digitális fényképezőgépek, notebookok közötti adatátviteli kapcsolat létesítését oldja meg közeli, néhány centiméteres távolságból. A társaság T-City programja több mint két éve működik Szolnokon.

A projekt során a város lakói elsőként ismerkedhetnek meg a legkorszerűbb telekommunikációs technológiákkal, a vállalat pedig innovációs tapasztalatokat szerezhet az új megoldásokról.

A szolnoki NFC-alapú próbaüzem előzménye a májusban bevezetett T-City Szolnok Városkártya. A személyre szabott, intelligens kártya segítségével egy új, közösségi szolgáltatásrendszer érhető el a városban, s egyebek mellett a helyi közlekedésben is használható. A városkártya program most az NFC-képesmobiltelefonokkal bővül ki.

A Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone, illetve a MasterCard, az OTP Bank és a SuperShop hétfőn jelentette be, hogy megalakítják a Magyar Mobil Tárca Egyesületet. A szervezet fő célja az, hogy Magyarországon az elsők között indulhassanak el mobil NFC alapú szolgáltatások Európában.

Az NFC alapú szolgáltatásoknak csak egyik része a mobilfizetés kártya és készpénz nélkül, hiszen alkalmazási területe kiterjedhet a hűségkártyákra, a kuponokra, illetve a közlekedési- és belépőjegyek elektronikus vásárlására is. Az egyesület azt is szeretné elérni, hogy minél több partner csatlakozzon az új szolgáltatáshoz.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top