Adománygyűjtő robot - VIDEÓ

2011. 04. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Tessék, még egy különleges terület, ahol nem is gondoltuk volna, hogy robotokat lehet használni. Csak kirakod a cuki robotodat az utcára, és dől a lé.

Annyira egyébként nem keresett jól ez a kedves kis robot, DON-8r, két nap alatt mindössze 15 angol fontot kaszált, ez kábé 4500 forint. De a készítője elégedett volt vele, amúgy 1-2 pennys adományokból jött össze ez a pénz.

A bevételt természetesen jótékony célra fordítják, méghozzá a Dundee Tudományos Központ fejlesztésére. A robot "apukája" Tim Pryde, a Dundee Egyetem terméktervező szakos hallgatója, aki utolsóéves projektjeként készítette DON-8r-t.A robot túl sok mindent nem csinál: villog a fejével, és ráköszön a járókelőkre. Az adománygyűjtés célját a kis zászlóján hirdeti. Ha valaki bedob egy érmét a hátán található nyílásba, annak megköszöni szépen, és odébbgurul.

##240806##

Azt hinné az ember, hogy ez nem olyan óriási ördöngösség, de a jelek szerint ezeket a "funkciókat" is tesztelni kell. Például az első utcai bevetés során derült ki, hogy DON-8r feje nem világít eléggé láthatóan a tűző napfényben, és a hangját is elnyomja a forgalom zaja. Ráadásul a nyílt terepen is máshogy mozgott, mint a laboratóriumi körülmények között. Úgyhogy ezeket még javítják, mielőtt újra kiküldenék a robotot a tömegbe.Jöhet a szokásos kérdésem a végén? (Vajon hogy működne ez itthon? Mennyi ideig élne túl egy budapesti utcát DON-8r?)



Szerző

tech.hu



Scroll to Top