Antifacebook, nyílt alapokon

2010. 05. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Négy New York-i egyetemista, biztonságos és nyílt forráskódú közösségi portálra próbálja meg összetarhálni a betevőt. Elég jól megy nekik. Nyílt forráskód, gigabiztonság, rock and roll! Nesze neked Facebook!

Épp tegnap írtunk, arról, hogy mekkora kakiban van a Facebook, legalábbis a biztonság szempontjából. A Diaspora* megálmodói pedig pont a személyiségi jogokat és a biztonságot tartják a legfontosabbnak, a nyílt forráskód mellett. Egy webes biztonságról szóló egyetemi előadás után találkozott a négy fiatal végzős, amikor a Diaspora* alapötlete megszületett: „A való világban sem közvetítőkön keresztül (pl. a Facebook szervere) kommunikálunk, és nem feltétlenül adjuk meg a személyes adatainkat (teljes név, kor, lakhely, érdeklődési kör) a másiknak.

Akkor miért kellene ezt egy közösségi site-on megtennünk?” Mesélik a Diaspora* projektoldalán az ötletgazdák: Daniel, Maxwell Raphael és Ilya. Pár hét és lediplomáznak, így egy teljes nyaruk lenne arra (kb. 3 hónap), hogy a Diaspora* projektet lábra állítsák. Ehhez 10000 dollárra van szükségük, hogy élni tudjanak és (ígéretük szerint) a hét minden napján püfölhessék a billentyűzetet.

A Kickstarter.com oldal azért jött létre (2009 közepén), hogy ha valakinek van egy ötlete, akkor anyagi támogatókat, befektetőket találjon magának. Így lehetséges, hogy a 10000 dollár a Diaspora* projektre 12 nap alatt összejött, és azóta messze túlteljesítette a srácok legvadabb álmait, mivel már közel járnak a 170 ezer dollárhoz! amit alig 4400 felhasználó dobott össze nekik. A Diaspora* mindig ingyenes lesz, bárki hozzátehet, és csak akkor kell fizetni a srácoknak, ha nem akarunk magunk bajlódni a „motor” testreszabásával és őket kérjük meg, hogy leprogramozzák saját közösségi oldalunkat, a mi ízlésünk és igényeink alapján.

Úgyhogy pár hónap és a végleges első verziót már bárki ingyenesen letöltheti a srácok oldaláról. Egy kis érdekesség: a Facebook alapítójának vezetékneve Zukerberg, míg a Diaspora* egyik fejlesztőjét Maxwell Salzberg-ként anyakönyvezték. Mi ez, ha nem a végzet szava!



Szerző

tech.hu



Scroll to Top