Életmentő robot, természetesen Japánból

2010. 05. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Érdekes megoldással álltak elő a Japánok, már ami az áldozatok kihozatalát illeti egy-egy szorultabb helyzetből. A szerkentyűt főleg tűzoltóknak és egyéb életmentő kompániáknak ajánlja a gyártó, ám szerintem otthon is el lehetne szórakozni vele.

A Kikuchi Rescuebot első ránézésre egy útépítő gépre hajaz, ám ennél vitézebb feladat adatott meg neki. A munkája nem más, mint égő, vagy földrengés miatt instabillá vált épületekbe való bejutás és az ott található szerencsétlenül járt áldozatok kimentése kezelői jelenlét nélkül. Bizony a kis mentőrobot távirányítható, így nincs szükség arra, hogy az őt kezelő személyzet is a romok közé menjen.

S, hogy miként dolgozik a kicsike? Először is a helyszínre gördül a négy kis lánctalpán és az integrált kamerácskáival megmutatja a mentőcsapatoknak, hol is várakozik sebesült a mentésre. Ezután a kezelők fej felöli oldalról megközelítik a szerencsétlenül jártat és a szerkezet futószalagjával a hordozótérbe „pakolják” az eszméletlen balesetest. Ezután már csak a kiutat kell megtalálni, s máris biztonságban van a sérült anélkül, hogy további életeket veszélyeztettek volna a mentőcsapatok. A kis mentőrobot elvileg kereskedelmi forgalomba nem kerülhet, csakis kizárólag mentéssel foglalkozó cégek rendelhetnek belőle, potom 110.000 dollárért. Pedig de el tudnám képzelni a kerti munkát segítve is!



Szerző

tech.hu



Scroll to Top