Rekordkártérítést szednek be a jogvédők

2011. 09. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Történetének eddigi legnagyobb összegű kártérítéséről állapodott meg a BSA egy japán szoftvertervező céggel. A jogsértő fél 5,7 millió dollárt fizet a jogtulajdonosoknak.

A világ legnagyobb szoftvergyártóit tömörítő Business Software Alliance (BSA) honlapján olvasható közlemény szerint az érdekvédelmi szervezet három tagja képviseletében története eddigi legnagyobb összegű egyezségét kötötte meg illegális szoftverhasználat ügyében. A közlemény szerint a japán fél – amely sajátos módon egy szoftvereket tervező és gyártó cég – összesen 437,34 millió jen, azaz 5,7 millió amerikai dollárt fizet kártérítésképpen és a licencdíjak rendezése érdekében.

A BSA egy hozzá beérkezett bejelentés alapján kezdett el vizsgálódni az ügyben. A szervezet illetékesei a szoftverauditálás során összesen 1300 példány, engedély nélkül használt Adobe Photoshop, Microsoft Office és Autodesk MAYA programot találtak.

A jogvédők szerint sajnálatos, hogy épp abban az országban tapasztalnak ilyen jelentős mértékű jogsértést, amely nemzetközi szinten a legalacsonyabb kalózkodási rátával (20%) büszkélkedhet. A BSA szerint bár Japánban átlagosan tízből csak két telepített szoftver kalózpéldány, az eset rávilágít arra, hogy még a fejlett országokban is sokat kell még tenni a fogyasztói tudatosságnövelés és a szerzői jog nagyobb tisztelete érdekében.

A BSA japán kirendeltségének vezetője szerint a távol-keleti országban a szellemitulajdon-jog, és így a szerzői jog tisztelete meglehetősen magas, de a szervezet ennek ellenére meglepően sok bejelentést kap a vállalati szféra, különösen a nagyobb cégek visszaéléseiről. A jogvédők bíznak benne, hogy a most lezárt eset intő példaként fog szolgálni a helyi cégek számára, egyúttal elrettentő erővel hat majd a vállalati kalózokra világszerte is.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top