Nyomoznak a CineDub után

2011. 10. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága 2011. október 6-án konferenciát rendezett A szellemi tulajdonjog védelme és a világháló címmel, amelyen egy közelmúltban indult nyomozásukról is beszámoltak, amelyben a CineDub néven ismert csoport is érintett.

A NAV tájékoztatása alapján több mint 5000 filmet, 4000 zeneszámot, majdnem 6000 számítógépes játékot és csaknem félezer szoftvert lehetett letölteni arról az oldalról, amelyen a működtetői ellen a közelmúltban nyomozást indítottak. A szerzői jogok megsértésével illegálisan közzétett tartalmakhoz a felhasználók emelt díjas SMS, vagy előzetes banki átutalás ellenében férhettek hozzá.

A kilencfős elkövetői csoport tagjai rendkívüli informatikai rutinnal rendelkeznek, szervereiket speciális informatikai védelemmel látták el. Hozzájuk egy másik speciális csapat kapcsolódott, amelynek tagjai gondoskodtak arról – például a hang mozikban való digitális rögzítésével –, hogy a filmpremierek utáni napokban az alkotások magyar szinkronnal felkerüljenek a weboldalra.

Többnyire ennek a csapatnak volt köszönhető, hogy nagy amerikai filmgyártók „feketelistára” tették Magyarországot, és egy ideje már csak néhány hetes késéssel engedték filmjeik bemutatását a magyar mozikban.

A szerzői jogok megsértésével gyanúsított csoport által okozott kár vizsgálata folyamatban van, azonban csak a filmek feltöltésével mintegy 640 millió forint kár okozásáról tudósított a NAV. A hatóság a felhasználók által fizetett összegek útját is követte, kiderült, hogy olyan számlákat adtak meg a befizetéshez, amelyeknek a tulajdonosai látszólag nem kapcsolódtak az elkövetőkhöz.

Ezeket a számlákat internetes műveletekkel kezelték, kisebb tételekben továbbutalták újabb számlákra. A láncolat végén gazdasági tevékenységet valójában nem végző cégek álltak, amely képviselői aztán készpénzben vették ki a pénzt a bankból és adták át az elkövetőknek. A felhasználók révén nagyjából 10-15 millió forintos bevételhez jutottak az elkövetők, de sejthető, hogy más szerverek működéséből is hasznot húztak, ugyanis a vizsgált bankszámlákra 2006 óta mintegy százmillió forint érkezett. A bűnözői csoport két irányítóját a pénzügyi nyomozók őrizetbe vették.

A NAV Bűnügyi Főigazgatóságán speciális Információ-technológiai Osztály végzi a nyomozást a szerzői jogot sértő, online elkövetett bűncselekmények esetében. Az utóbbi hat hónapban 11 kiemelt, azaz 500 millió forintot meghaladó értékre üzletszerűen vagy bűnszövetségben illetve bűnszervezet tagjaként elkövetett bűncselekmény ügyében folytatott nyomozást.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top