Watson lesújtott!

2011. 02. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A Jeopardy különkiadás első napján nem bírt az IBM masina az emberekkel, igazságos döntetlen született. A második fordulóra Watson összekapta magát és letarolta az ellenfeleket, még csak szoros sem volt a vége.

Tegnapelőtt nem igazán jött ki a különbség ember és gép között, a szuperszámítógép és az egyik emberbajnok egyaránt 5000 dollárral zárta a versenyt. (Akinek esetleg nem tiszta, miről is van szó, az ide kattintva felzárkózhat.) A verseny azonban nem dőlt el, a tegnapi adásban ismét megmérkőzött a Jeopardy vetélkedő történetének két legjobb versenyzője és az IBM által épített Watson. A játék itt már másképpen alakult, Watson nyomasztó fölénnyel tángálta el a többieket.

A 74-szeres győztes Ken Jennings és a 20-szoros győztes Brad Rutter csak statisztaszerephez jutott a keddi második fordulóban, Watsonnak ugyanis nagyon ment a játék, megszorítani sem igazán lehetett. A masina 30 kérdésből 25-re elsőként reagált és nem sokat hibázott. A végeredmény önmagáért beszél: Jennings 4800 dollárral zárta a napot, Rutter 10400-at kasszírozott, Watson neve mellett pedig 35734 dollár villogott a végelszámolásnál.

Watson teljesítménye mögött egyébként közel hétesztendős fejlesztés lapul. A fejlesztők igyekeztek minden elérhető lexikális tudásanyagot betáplálni találmányukba, ami szimultán több száz algoritmust futtatva próbálja megoldani például a Jeopardy nem ritkán igen trükkös feladványait. Ehhez 90 IBM Power 750 szervert állítottak a mérnökök csatasorba, melyek 3.5 GHz-es nyolcmagos processzorokkal igyekeznek Watsont közelebb vinni a helyes megfejtésekhez.

Ma jön a “Man vs. Machine” különkiadás utolsó fordulója, na, kinek mi a tippje? Összekapják magukat a srácokvagy Watson végleg maga alá gyűri őket?

##szavazas_4##



Szerző

tech.hu



Scroll to Top