Lassú nettel a töltögetők ellen

2011. 12. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Az internetes adatforgalom sebességének lassításával próbálja akadályozni egy alaszkai egyetem hallgatói kalózkodását és illegális letöltését.

Alaszka legnagyobb egyeteme, a University of Alaska Anchorage (UAA) a campus területén elérhető internet sebességének lassításával tervezi megakadályozni, hogy hallgatói az egyetemi internetkapcsolaton keresztül töltsenek le és osszanak meg szerzői jogot sértő tartalmat – írja a ktuu. com, alaszkai hírportál.

A vonatkozó jogszabályok értelmében a jogosultak, illetve az őket képviselő szervezetek jelezhetik az egyetemeknél, ha azok hálózatán keresztül illegális fájlmegosztást tapasztalnak. Az anchorage-i egyetem szerint az intézmény egyre több bejelentést kap, amely szerint diákjai kalózkodnak: 2008-ról 2010-re a beérkező panaszok száma megduplázódott, és az idei évben rekordszámú értesítést kaphatnak az eddig beérkezettek száma alapján.

A felsőoktatási intézmény képviselője szerint a panaszok elemzése során megállapították, a jogsértések többségét a kollégiumi termekben elérhető hálózaton követik el a hallgatók.

Az egyetem szerint a lassabb sebesség nem fogja akadályozni a hallgatókat abban, hogy tanulmányaikhoz kapcsolódó feladataikat ellássák, arra viszont nem lesz alkalmas, hogy nagy felbontású filmeket töltsenek le a hálózaton keresztül. Az elkövetkező hetekben bevezetendő változás miatt több hallgató is tiltakozik.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top