Béla bácsi I. - PC-n Apple operációs rendszer

2010. 05. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Béla bácsi számítástechnikát oktat egy általános iskolában. Természetesen a gyerekeket nem érdekli a tanulás (kivéve a kis eminens Weartot). Ezért megpróbál érdekes kérdéseket feltenni, hátha mégis odafigyelnek rá a diákok.

Van egy Apple Mac OS X Snow Leopardom, és van egy PC-m, ami intel i7-es processzorral, és 4 gigabyte rammal van felszerelve. Hogyan tudom ezen a gépen futtatni ezt az operációs rendszert? – kérdezte Béla bácsi.

Weart, (a legügyesebb kisdiák a második osztályban) jelentkezik, de Béla bácsi először a lustább diákokat szólítja meg, pedig Weart majd kiesik a padból úgy jelentkezik. 

- Egyszerű, Hacosx-el. – kiabál be Tóbiás. 

- Adja el, és vegyen apple gépet. – mondja Eperke.

Ekkor végre szót engednek Weartnak: 

- Szerintem nézzük meg, hogy miben más a MAC gép, mint a PC. Mind a két gépben Intel processzor van, és elegendő mennyiségű ram a  Snow Leopardnak. Menjünk mélyebbre, ugyanis ott lakozik a hiba. Az egyik alaplapon BIOS fut, a másikon úgynevezett EFI. Az EFI  (Extensible Firmware Interface)  lényegében egy olyan szoftver, ami a BIOS feladatát látja el, ám nem azonos vele. Ahhoz hogy az EFI bekerüljön a PC-be, szüksége lesz egy speciális pendrive-ra, amit elég a számítógéphez csatlakoztatnia Béla bácsi, és menni fog a telepítő, ám ez meg fogja rövidíteni a pénztárcáját, úgy 30 ezer forinttal. Ebben a megoldásban az a szép, hogy megmarad a rendes BIOS-a a számítógépnek (Linux, Windows), csak a MAC OS X-is futni fog.

- Pedig azt hittem, hogy most megfoghatom az osztályt, de nem. Abban az esetben elmarad a dolgozat, ha erre a kérdésre is tudja a választ Weart. Ingyenesen hogyan juthatok hozzá?

- Ellopja… Vagy felkeresi az alábbi oldalt, és készít magának saját PenDrive-ot. 

A csengő megszólalt, a gyerekek elszéledtek a szélrózsa minden irányába, hogy aztán majd a következő órán újból összegyűljenek.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top