A világ legdögösebb villanyverdája

2010. 06. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A Tesla Motors Model S névre hallgató gyönyörűsége bizony gyártásba kerül, a rémhírekkel ellentétben. Bár némi csúszás azért van, hiszen csak 2012-ben juthatnak hozzá szerencsés tulajdonosaik. Addig azért még kell egy kicsit gyűjtögetnem.

A Model S a Tesla második saját fejlesztésű járműve, hiszen a Roadster (0-100 km/h, 3.7 mp!!!) már jó ideje piacon van, de a Model S premierjét elnapolták és felröppentek olyan hírek is, hogy a cég csődbe mehet a válság miatt. Most azonban hivatalosan is bejelentették, hogy teszláék saját maguk építik az "esseket" a Toyotától kapott kaliforniai gyárban.

A kis sportrakétával ellentétben a Model S-nél a kényelmen, a hatótávolságon és a hatalmas beltéren volt a hangsúly, így születhetett meg ez a hétszemélyes! gyönyörű kupéforma, mellyel közel 500 kilométert tehetünk meg egy feltöltéssel, és ami 5.6 másodperc alatt van százon! Ja! Azt talán elfelejtettem megemlíteni eddig, hogy bizony ez a gép erejű jármű csak és kizárólag villannyal működik, így a hangtalan és környezetbarát suhanás jellemzi.

A Model S belső kialakítása, még a legtekkerebb olvasót is nyálcsorgatásra készteti, hiszen gyakorlatilag az egész középkonzol egyetlen kb. 17 colos érintőképernyő és természetesen a kormány mögötti műszerek is LCD kijelzőn „csücsülnek”. Lehet vitatkozni arról, hogy szép-e, mert ez ugye szubjektív dolog, de a Tesla rengeteg dolgot megoldott ezzel a villanyverdával kapcsolatban, ami miatt sokan ódzkodnak a benzintelen kocsiktól.

Nagyobb a csomagtartó, mint egy átlagos, hasonló méretű szedánban, 45 perc alatt lehet gyorstölteni az akkukat (nyilván nem fullra), mindezt egy sportkocsi gyorsulásával és a minden igényt kielégítő luxussal és ketyereáradattal.

Így tényleg a Model S lehet az egyik legsikeresebb villanyverda, ráadásul az 50.000 dolláros induló ár sem horrorisztikus egy ilyen jellemzőkkel bíró járműért. Mondtam, hogy azért még gyűjtögetnem kell 2012-ig!



Szerző

tech.hu



Scroll to Top