Hyper Touch, a hi-tech gitár

2011. 04. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Digitalizálódik a világ, a hangszereket sem kímélik, már gitárból is vannak érintőkijelzős modellek. Persze a gitár ezúttal idézőjelben értendő, hiszen a modern technológiával egy rendkívül sokoldalú hangszerparkot kreáltak belőle.

Az elektromos gitár és a multi-touch interfész házasságára bemutattunk már egy példát a Kitara személyében, most pedig a Hyper Touch Guitar kerül terítékre (a továbbiakban HTG). A még csak koncepció fázisban létező kütyü/hangszer kialakítása hasonló: igazi húrok nincsenek rajta, a kijelzőn megjelenő virtuális húrok pengetésével játszhatunk rajta. (Majd, ha esetleg egyszer elkészül.)

A Kitarára emlékeztet a nyak is, a 24 fix bund után jön a multi-touch felület, ahol pengetünk. A tervező kitalált ugyanakkor egy durvább változatot is, a HTG Evot, aminek a teste szénszálas, illetve itt az egész gitárnyak egy hosszú kapacitív kijelző, tehát a bundok is virtuálisan vannak jelen.

Ez utóbbi már igen durva lehetőségeket rejt magában. Mint Massimo Battaglia dizájner, a HTG megálmodója is megjegyezte, így a hangszín mellett a húrok és bundok száma is változtatható. Ez az én olvasatomban akár azt is jelentheti, hogy egy szám közepén válthatok gitárról basszusgitárra, meg efféle látványos, de viszonylag haszontalan mutatványokat is bevethetek. A tremolót se felejtették le a látványtervekről, ami igazi húrok híján leginkább dekorációs célt szolgálhat.

Természetesen a HTG wireless kommunikál majd a számítógépeddel, illetve MIDI kimenettel is ellátják, szóval az ilyesmire fogékonyak elég sok mindenre tudnák használni. A lehetőségek száma a végtelenhez közelít, elvileg Fluor Tomi epikus Mizuja éppúgy eljátszható lesz majd rajta, mint a Napalm Death tánczenekar kedélyes mulatozásra csábító korai zsengéi.

Ha jól sejtem, sokan néznek most szkeptikusan, vagy épp ellenségesen a HTG-re, mondván, hogy ez nem is “igazi” hangszer, ez csak egy lélektelen gép. Azért mielőtt egységesen kiátkoznánk a digitális gitárt, idézném Massimo Battaglia frappáns hasonlatát: “Előbb volt a ceruza, majd jött az írógép, aztán pedig a számítógép... de a ceruza még ma is itt van köztünk.”

Persze a ceruzával szemben a HTG még csak koncepció, és egy komolyabb befektető nélkül ez vélhetően sokáig így marad még. Battaglia szerint néhány kisebb módosítással máris gyártható lenne, de jelen pillanatban nincsenek meg az anyagi lehetőségei, hogy egy működő prototípust legyártson.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top