Követhetővé tennék az illegálisan letöltött progikat

2011. 09. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Fizető ügyfelekké tenné az illegális szoftverhasználókat Kínában az amerikai V.i. Labs. A cég olyan technológiát kínál, amellyel követhető, hogy egy programot hol és hány gépre töltenek fel a felhasználók engedély nélkül.

A V.i. Labs szerint 2011 júliusában mintegy 1,2 milliárd dolláros veszteséget könyvelhettek el ügyfelei a kalózkodás miatt, és ezen összeg felét Kínában realizálták. A technológiai szolgáltató ezen a helyzeten segítene fejlesztésével, amellyel szándékaik szerint a kalózok egy részét fizető ügyfelekké tehetnék.

A Computerworld portál beszámolója szerint a V.i. Labs olyan kódokat kínál ügyfeleinek, amelyeket számítógépes alkalmazásaikba építve követhetővé teszik a szoftverek használatát. A gyűjtött adatokból kiderül, ugyanazt a programot hány vállalkozás hány számítógépen használja engedély nélkül. Ezen adatoknak a birtokában a jogtulajdonosoknak lehetősége nyílik arra, hogy a kalózpéldányokat használó cégeket licence vásárlásra szólítsák fel, és így termékük után jövedelemhez jussanak. Tapasztalataik szerint ügyfeleik szolgáltatásukkal éves bevételeiket 10-25 százalékkal is növelni tudják.

A V.i. Labs szakértői szerint megoldásuk akkor a leghatékonyabb, ha elsősorban a jogsértő nagycégek esetében kísérlik meg a licencek érvényesíttetését, ezeknek ugyanis módjukban áll fizetni a felhasználói jogokért. Kína vonatkozásában pedig akkor lehetnek a legeredményesebbek, ha az amerikai piacon is érdekelt vállalkozások kalózkodása ellen lépnek fel. Nem minden cég hajlandó ugyanis fizetni, ha tetten érik, így ezen ügy jogi úton történő rendezése válik szükségessé.

A kínai bíróságok viszont nem fogadják el bizonyítékként a magánnyomozók által gyűjtött információkat, így a jogtulajdonosok két dolgot tehetnek: magánúton szerzett adataikat átadják a kínai hatóságoknak, akik saját hatáskörükbe is kivizsgálják az ügyet, vagy az Egyesült Államok bíróságán keresztül indítják meg az eljárást.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top