Ha rezeg, gáz van

2010. 07. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Az autókban rengeteg passzív és aktív biztonsági eszközt találunk. Ezek jórésze vizuális kommunikációt használ. De vezetés közben szemünk és így agyunk is lassan túl van terhelve. Hogyan figyelmeztessenek akkor ezen eszközök veszély esetén? Mondjuk rezgéssel.

Az amerikai Yale egyetem mérnökei szerint sem szerencsés további vizuális védelmi eszközök használata. A legegyszerűbb ilyen a visszapillantó tükör, de az összes visszajelzőlámpa, a tolatóradar monitora stb., mind elvonhatják a figyelmünket ha tényleg „helyzet” van. Mivel a szenzorok azonban mindig éberek, ezért rengeteget segítenek már most is.

Az egyetem mérnökei egészen egyszerű, ám zseniális ötlettel álltak elő, ami elég jól vizsgázott a teszteken. Egy autó ülés háttámlájába húsz darab mobiltelefon rezgőmotort építettek be, amiket a (majdani gépjárműbe épített) szenzorokkal, kamerákkal kötötték össze. Így, ha például a szimulált vezetés közben balról egy böszme nagy IFA közeledett, akkor a háttámlába szerelt rezgő motorok, csak a bal oldalon stimulálták a sofőr hátát ezzel figyelmeztetve a veszély irányáról, ha pedig hátulról érkezik a veszélyes objektum, akkor az összes motor rezeg. Természetesen a veszély közeledtével a motorok rezgése is folyamatosan erősödik.

A laboratóriumi körülmények között végzett tesztek igen jó eredményeket hoztak, és még a tükrök holtterében lévő akadályokra is könnyebben felfigyeltek a tesztsofőrök. Személy szerint azért tartom zseniálisnak ezt a fejlesztést, mert tényleg létező problémára ad jó megoldást, úgy hogy egy egyszerű, a mobiltechnológiában már régóta használatos eszközt használ és nem kellett dollármilliókért hardvert fejleszteni. Reméljük mihamarabb találkozunk ezzel a megoldással, először nyilván a Mercikben és Audikban, de remélhetőleg pár év múlva már akár a Suzukikban is.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top