Bankkártyahasználat Amerikában

2012. 07. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Magyarországon sok bankkártya típust ismerünk, melyeket a hazai bankok kibocsájtanak, de sokat nem lehet kint használni.

 

Magyarországon sok bankkártya típust ismerünk, melyeket a hazai bankok kibocsájtanak. A teljesség igénye nélkül: MasterCard, Maestro, American Express, Visa, Visa electron, Visa Express MasterCard electron stb. Ezek mellett természetesen több típust fogadnak el a hazai boltokban, így az utóbbiak mellé társul még a Cirrus (a Maestro testvére), illetve a Union Pay, amit valljuk be őszintén, a kínai milliárdosok miatt kellett bevezetni. Ezek az otthoni kártyák, amiket két részre lehet osztani: dombornyomott, nem dombornyomott.

Én Amerikának egy MasterCard Golddal, egy Meastroval, illetve egy MasterCard Electronnal vágtam neki. Mind közül egyhez kaptam még olyan biztosítást is, mellyel, ha tönkremegy az egyik kártyám, akkor 24 órán belül kapok egy nagy összegű pénzügyi előleget kézpénzben, amit házhoz hoznak ki, illetve egy ideiglenes új kártyát, amit egy héten belül a bank valamelyik külföldi partnere a rendelkezésemre kell bocsásson.

Itt kint az emberek nagy többségének nincs  un. depit kártyája. Vagyis itt hitelre vásárolnak az emberek, amit kamatmentesen vissza lehet fizetni 30 napon belül, ha nem teszi meg, akkor fizet kamatot. Itt ez a szokás. A legtöbb ember vagy rendelkezik valamilyen hitelkártyával, vagy a napi teendőit is American Expressel intézi. Idekint összesen két típus gyakori, amit mindenhol elfogadnak: Visa, MasterCard. Nem az electron, nem a többi egyéb, hanem a dombornyomott Visa. A másik három, ami még gyakori, de nem mindenhol van elfogadva, az American Express, a Cirrus, illetve egy másik típus - ami az amerikaiak elmondása szerint cash bank kártya – a Discovery. Utóbbi a vásárlások után az elköltött összeg valamennyi százalékát visszatéríti, de természetesen a bank sem jótékonykodik, neki is marad pénze.

Ma kipróbáltam, hogy mennyire nagy a különbség a kártya típusok között. Amerika Maine államának legnagyobb boltjába mentem el kipróbálni a különböző kártyákat. Először a nem dombornyomott Meastroval próbálkoztam. Ezt visszadobta a gép. Először azt kaptam vissza, hogy nincs fedezet a kártya mögött, pedig volt rajta jóval több pénz, mint egy két literes üdítő ára. Második alkalommal azt írta ki a gép, hogy nem találja a bankot, majd utolsó alkalommal mondták, hogy a Maestro nem elfogadott. Ezek után jött a MasterCard Electron kártyám, ami szintén nem dombornyomott. Erre mondta a pénztáros, hogy inkább a dombornyomott Mastercardomat használjam, amit végül elfogadtak.

Amit tudok ajánlani: Kiutazás előtt érdemes bemenni az adott bankfiókba és átbeszélni a banki tanácsadóval a bankkártyával kapcsolatos kérdéseket és érdemes minimum egy dombornyomott MasterCard, vagy Visa Classicnál kezdeni. Ezeknek éves díjait a bankok válogatják, de általánosan 0-8 ezer forintos éves díj között mozognak.

Ha van pénzetek a bankban –általában 500.000-2.000.000ft a minimális limit, ami bent kell legyen- akkor a legjobb választás a MasterCard Gold, vagyis az arany kártya. Ehhez nem egy prémiumszolgáltatás társul, amit a kiutazás során nem egy alkalommal vehettek igénybe. Ez az, amit nagyon tudok ajánlani, mivel egy tetemes összegű utasbiztosítás is társul hozzá.

 



Szerző

tech.hu



Scroll to Top