A Megaupload elleni akció hatása

2012. 03. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A francia kalózkodás elleni törvény végrehajtásával megbízott Hadopi-ügynökség szerint jelentős forgalomnövekedést generált a legális televíziós és video on demand (VOD) szolgáltatások körében a Megaupload csoport januári bezárása.

A Médiamétrie februári jelentése szerint a Megaupload érdekeltségi körébe tartozó Megavideo oldal volt az egyik legnépszerűbb videónéző felület a francia internetezők körében.

Látogatottságát tekintve mintegy 3 millió francia internetező használta, amellyel a piacvezető YouTube, Vimeo és Canal+ szolgáltatások után kategóriájában a kilencedik leglátogatottabb felületnek számított az országban.

Január 19-én azonban a Megaupload és így leánycégei szolgáltatásait szerzői jogi jogsértés miatt bezárták, így a francia internetezők kénytelenek voltak más felületek után nézni. A Hadopi-ügynökség szerint a hatósági intézkedés a legális szolgáltatások forgalomnövekedését eredményezte.

A fokozatos válasz rendszerét bevezető kalózkodás elleni törvény végrehajtó szerveként működő Hadopi-ügynökség ötven, engedéllyel működő videómegosztó felület, köztük ingyenes streaming, video on demand és televíziós szolgáltatások forgalmát vizsgálta a Médiamétrie adatai alapján. A vizsgálatban a YouTube, a Dailymotion és Vimeo nem szerepelt.

Mintegy 26 százalékos forgalomnövekedést értek el a Megaupload január 19-ei lekapcsolása és január hónap vége közötti időszakban. Bár az ingyenes streaming oldalak forgalma a vizsgált időszakban 20 százalékkal visszaesett, a több forrásból dolgozó ún. aggregátor oldalak látogatottsága 85 százalékkal, a prémium hozzáférést nyújtó VOD oldalak 35, a televíziós műsorkövető felületek iránti érdeklődés pedig 25 százalékkal ugrott meg.

A Numerama adatai szerint a francia Canal+ videólekérő szolgáltatása 20, a TF1 csatorna online oldala 40 százalékkal több látogatót vonzott a Megaupload bezárását követő hetekben.

A Hadopi vizsgálatáról beszámoló TorrentFreak portál emlékeztet arra, hogy az ügynökség adatai egyelőre csak a rövid távú hatásokról tudnak képet adni. Mint írják, a nemzetközi tapasztalatok szerint a Megaupload bezárása a hasonló elven működő fájlmegosztó oldalak forgalmát is megnövelte. A Rapidshare, az Uploaded.to, a Depositfiles és a Hotfile mind látogatószám emelkedésről számolt be.

A Megaupload elleni intézkedés valódi eredményességét így csak a hosszabb távú forgalmi adatok, azaz a magasabb látogatószám megtartása tudja majd igazolni.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top