Algaevő repülő

2010. 07. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A világ első legálisan is bioüzemanyaggal közlekedő gépe sikeres bemutatót tartott az angliai Farnborough légiparádén. Jelenleg ez az egyetlen ilyen gép a világon.

Hogy az információ helyes legyen, a kétmotoros gép egyik motorja tiszta bioüzemannyaggal üzemel, amit kizárólag algából nyernek. A másik motor természetesen a jó öreg dízelgép (legalábbis a forrás dízelt említ, kerozin helyett), mert a jelenlegi légi szabályozás szerint nem lehet tisztán bio üzemanyaggal működő gépet röptetni.

Az EADS gépének környezetbarátosított motorján ráadásul nem is kellett komoly átalakításokat elvégezni és egy liter algalé több energiát produkál, mint ugyanennyi normál üzemanyag. Így a gép károsanyag kibocsájtása is jelentősen csökkent, a költségcsökkenést már nem is említve.

Mivel rendkívül szaporák, az EADS által használt mikroalga harmincszor! több biomasszát (az üzemanyag alapja) képes előállítani , mint a szokásos növények, melyeket a bioüzemanyag miatt termelnek. Reméljük még sok algaevő repülőt láthatunk majd a Ferihegyi reptéren.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top