Átverés hamis Windows-zal

2011. 09. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kalózszoftver használatával és a hatóságok értesítésével fenyegetik áldozataikat újabb rosszindulatú kémprogramok terjesztői. A rendszer helyreállításért ezúttal is pénzt kérnek.

A Panda Security szakértője szerint nem ez az első eset, hogy a Microsoft képviselőiként akarnak pénzt kicsikarni ártatlan fogyasztókból a kiberbűnözők, az viszont szokatlan, hogy emellett azt is állítják, nem csak a szoftvercég, de a hatóságok is tudnak az illegális programhasználatról.

A Computerworld UK beszámolója szerint fájlcserélő rendszereken keresztül rosszindulatú kémprogrammal fertőzik meg a felhasználók gépét, amelynek eredményeként megjelenik a Microsoft eredetiségellenőrző rendszerénél megszokott fekete képernyős üzenet.

Ez arra figyelmezteti a felhasználókat, hogy Windows példányuk nem eredeti. Tájékoztatják, hogy a jogsértésről a jogtulajdonos és a hatóságok is tudnak, és amennyiben az érintett 48 órán belül nem fizeti be a helyreállítás 88 eurós költségét, minden adat törlődik a rendszerről.

A Panda szerint ezek az állítások valótlanok. Az üzenetet nem a Microsoft képviselői küldik, a hatóságok említése csak ijesztgetés, ahogy az is, hogy letörlik az adatokat. A biztonsági cég közzétette azt a 25 jegyű kódot, amit a fizető "ügyfeleiknek" küldenek a kiberbűnözők a malware deaktiválásához. A Panda szerint, az érintettek a QRT5T-5FJQE-53BGX-T9HHJ-W53YT begépelésével könnyedén megszabadulhatnak a problémától.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top