Balesetet okozott a Google robotautója

2011. 08. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Megvan az első baleset, amit a Google önműködő autója okozott. A robotverda egy kisebb lánckarambolt okozott, de szerencsére senkinek nem esett komoly baja. A hírek szerint akkor ütött be a baj, amikor nem a gép vezetett...

A keresőóriás számtalan (mellék)projektje közül az egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért minden bizonnyal az automata sofőrök kifejlesztését célzó kísérlet. A Google intenzív lobbijának eredményeképpen Nevada törvényhozása nemrég engedélyezte, hogy az automata kocsik vezethessenek az állam útjain.

Emellett ott van még Kalifornia állam, ahol eddig is közlekedhettek a Google járgányok, mivel nem volt olyan jogszabály, ami alapján leparancsolhatták volna az útról az önműködő kocsikat. A lehetőséget kihasználva a prototípusok szorgalmasan rótták az utakat, többszáz kilométert vezetve le baleset nélkül, értékes tapasztalatokhoz juttatva a fejlesztőket.

Érdekes tapasztalatként tekinthetünk a minap Kaliforniában történtekre is: bekövetkezett az első Google autó által okozott baleset. A hírek szerint a robotsofőrrel ellátott Prius a Mountain View-i Google központ közelében szaladt egy másik autóba, ami egy másikba, és az is egy másikba - végül öt autó koccant egymásnak. Személyi sérülés nem történt, de így is borítékolható, hogy lesz némi visszhangja az esetnek. Az önállóan közlekedő autók ellenzői legalábbis biztos kapnak az alkalmon.

A Google szóvivője egyébként azt nyilatkozta az eset kapcsán, hogy a biztonságot kiemelt fontossággal kezelik a fejlesztések során és azon dolgoznak, hogy az efféle gikszerek ne fordulhassanak elő.

Azt is megjegyezték, hogy a baleset éppenséggel akkor következett be, mikor az autó épp kézi vezérlésen volt és egy ember irányította. Így a jelek szerint nem a videókamerák, radarok, lézeres érzékelők munkájára támaszkodó automata rendszer volt a ludas.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top