BEMUTATÓ - Samsung Galaxy Note 10.1

2012. 10. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Pár nappal ezelőtt megérkezett hozzánk a Samsung legújabb táblagépe, a Note 10.1-es.A gyártó új zászlóshajóját megjelenése előtt nagy homály fedte. A gyártó táblagépeinek névváltása sok IT pletykaportált beugratott, mondván mindenki a korábbi, telefonnak álcázott tabletre asszociált, amikor meghallotta a nevét. Az új Note-tal először a február végi Mobile World Congressen találkozhattunk, de akkor még prototípusként rukkolt elő.

Ha röviden akarnám összefoglalni az új tabletet, akkor az kellene mondanom, hogy a Galaxy SIII erejét és a Galaxy Tab 2 képernyőjét ötvözi. Lássuk megéri e 140.000 forintot kiadni az új táblagépért.

Külső

Külsejét tekintve elég érdekes változáson mentek keresztül a Dél-koreai gyártó gépei, amibe az Apple már köthet bele. Korábban, amikor bemutatták februárban a Note 10.1-nek nevetett prototípust, a Samsung vezetése visszaküldte a designerekhez, hogy csináljanak valami elegánsabb készüléket. Ezzel a lépéssel a Galaxy Tab 10.1-hez képest nagyon fontos változás, hogy 9 milliméter alá csökkent a gép vastagsága és 600 gramm lett a tömege. Persze, ha az előző készülékkel összehasonlítjuk kiderül, hogy mindkettő a Samsung műhelyéből származik.

A Note 10.1 két színen jelent meg: grafitszürke, fehér. Nálunk a fehér változat járt. Mondanom sem kell, hogy az ujjlenyomatokat rendesen gyűjti, ezért aki nem tudja naponta kétszer áttörölni, annak a grafitszürkét tudom javasolni. Az újragondolt külső egy lekerekített formákkal megáldott, vékony borítást eredményezett. Felülre került a bekapcsoló gomb a kétállású hangerőszabályzóval, illetve a microSD kártya helye, a jack dugó aljzat az infrakapuval. Utóbbi segítségével a tabletet nagyon egyszerűen virtuális távirányítóvá lehet faragni.

Alul a töltésre és az adatátvitelre szolgáló, továbbra sem saját szabványú slot kapott helyet. Azért volt fontos kiemelni, hogy nem saját szabványú a mellékelt kábel, ugyanis, ha megsérül, vagy elveszik, nem lesz egyszerű a pótlása.

Kamera

Az autofókusszal és led villanóval felvértezett kamerával maximum 5 megapixeles felvételeket készíthetünk, és természetesen videófelvételi lehetőségünk is van.  A fotók minősége a mobilos mezőnyben véleményem szerint egészen jó, bár azt nem szabad elvárni, hogy egy tükörreflexes fényképezőgép minőségét produkálja. Videókat HD-ban is tudunk készíteni, és bár nem ezzel indul el az ember nagyjátékfilmet forgatni, telefonhoz képest szép teljesítménynek örülhetünk, amennyiben nem egy fel-le rohangáló kutyát akarunk lencsevégre kapni.

Rendszer, alkalmazások

A gépen jelenleg az Android 4.0.4-es változata fut, ami a teszt (mindennapi használat) során néha meg tudja izzasztani a Note-ot. Persze mindenre van megoldás. Ebben az esetben az, ha nem futtatunk sok programot a háttérben és nem várunk el tőle extrém feladatok megoldását, egészen jól fogunk vele boldogulni.

Annak ellenére, hogy a Samsung táblagépes portfóliójának csúcsáról beszélünk, az újdonságot nem igazán a hardverben kell keresni. Az új Note nagyon sok olyan alkalmazást kapott, amivel forradalmasították a tabletek funkcióit. A nevéből adódóan benne van az S Pen nevű kapacitív toll, aminek szinte minden területen történő alkalmazása támogatva van.

Már a bekapcsolásnál látszódik, hogy a Samsung az átdolgozott Android rendszerét nem csak a Galaxy SIII-ra szánta, hanem a portfólió új összes termékére is. Erre már a bekapcsolás után megjelenő víz effekt is utal. Az S Pen kihúzása után a készülék megjelenít egy speciális menüt, ami minden, a tollra írt alkalmazást megjelenít.

Az alkalmazások szinte kivétel nélkül úgy vannak megírva, hogy azok a legegyszerűbben lehessen őket kezelni, ezen kívül hibamentesen működnek.  A leghasznosabb alkalmazás a jegyzettömb. Itt egyszerűen lehet jegyzeteket készíteni a tollal (vagy anélkül), de találunk előre megcsinált sablonokat, amiket átalakítva egészen gyorsan készíthetünk színvonalas munkákat. Másik különlegesség, hogy az applikáció felismeri, hogy épp mit akarunk rajzolni. Három mód közül lehet választani: karaktereket, függvényeket, vagy geometriai ábrákat tud keresni. Ez egy nagyon hasznos dolog, ami nagy mértékben besegít a jegyzetelésbe.

Másik hasznos alkalmazás a Photoshop Touch, amit tényleg az Adobe készített, viszont súgót nem kapunk hozzá, így csak és kizárólag a tapasztalásra kell hagyatkozni. Természetesen vannak régi ismerősök is, pl.: az S tervező, ami egy virtuális naptár, amiben órára lebontva jegyzetelhetünk, örökíthetünk meg fontos eseményeket, illetve beállíthatunk melléjük prioritást is.

Különleges extra a képernyő függőleges kettéosztása, ami sajnos nem minden esetben használható. Ez egy nagyon hasznos dolog, különösen, ha jegyzeteket kell készíteni valamilyen internetes tartalomról, vagy egyszerűen át akarjuk lapozni jegyzetelés közben a  galériát. Ennek kezelése egészen egyszerű. A kijelölt tartalmakat áthúzással lehet másolni, illetve a térfelek is áthúzással cserélhetőek.

Végszó

Egy töltéssel körülbelül egy, egy napos intenzív használatot tesz lehetővé. A 150-160ezres ár egészen reális a 16GB-os 3G. Viszont a Note a 3G nélkül is egy nagyon jó teljesítményű és nagyon jó kiegészítőkkel ellátott eszköz. Annyi biztos, hogy van az a réteg, akinek megéri megvásárolni a gépet.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top