Bicikli Star Wars módra - VIDEÓ

2011. 06. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Oké, a Star Wars újabb részei sokak szerint erőteljesen lerombolták az egykor kultikus sorozat fényét, az azonban tény, hogy ezekben a részekben is akadtak érdekes ötletek és gondolatébresztő apróságok. Ausztrál diákok egy csoportja konkrétan két éve azon dolgozik, hogy a filmben látható, harci robotok szállítására szolgáló kétkerekű motorszerűséget a valóságba is átültessék.

Az EDWARD névre hallgató prototípus neve az Electric Diwheel With Active Rotation Damping rövidítése: az eszköz nem más, mint két egymás mellett elhelyezett, nagyméretű kerék, közöttük pedig egy trükkösen felfüggesztett ülés. Az itt helyet foglaló "sofőr" egy joystick segítségével irányíthatja az EDWARDot, az ülés maga pedig egy kiegyenlítő rendszer segítségével mindig viszonylag vízszintesen marad menet közben.

Igen, viszonylag. Tengeribetegeknek és hintaundorosoknak kevésbé ajánljuk az EDWARD kipróbálását, ugyanis gyorsításkor, lassításkor erőteljesen kileng az ülés: ezt egyébként külön kontroller segítségével szabályozhatjuk is, tehát "hozzászinkronizálhatjuk" a kerekekhez. A bártabbak viszont ebből akár sportot is űzhetnek, hiszen a többpontos biztonsági öveknek köszönhetően akár úgy is meghajthatjuk a fura járművet, hogy középen többször átforduljunk saját fejünk fölött.

Hogy mikor láthatunk az úton is duplacikliket (vagy bárhogy is hívják majd az új őrületet), az még kérdéses, mindenesetre a prototípus teljesen működőképes, és mint ahogy azt egy videón bemutatják, teljesen kezdők is biztonságosan használhatják az akár 40 km/h sebességre felgyorsuló EDWARDot.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top