Blackberryken szervezik az angol zavargásokat

2011. 08. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Jogi szakértők szerint a rendőrség felhasználhatja munkájához a randalírozók mobiltelefonjaiból nyert adatokat. A nyomozók így láthatnák az SMS-eket és bemérhetnék a telefon helyzetét is. Azonban nem juthatnának hozzá minden adathoz, mert azok egy részét a telefontársaságok a jogi előírások miatt visszatartják.

A jogszabályok szerint a rendőröknek először azonosítaniuk kell a telefonok tulajdonosait, mielőtt lekérnék a zavargások helyszínéről származó adatokat. A randalírozók azonosítását valószínűleg főként videók és fényképek segítségével végzik.

A vonatkozó jogszabályok alapján kikérhetik egy telefon adatait, beleértve a helyzetét, a fogadott és tárcsázott hívások adatait és az internetes tevékenységet. Azonban ezt minden esetben külön-külön kell kezdeményezniük.

Így például nem kérhetik ki minden olyan ember adatait, akik Clapham Junctionban, a fosztogatások egyik londoni helyszínén a "zavargás" szót küldték el telefonjukon - mutat rá a BBC.

A BlackBerry okostelefonok gyártója már korábban jelezte, hogy együttműködik a rendőrséggel, és átadja előfizetői adatait, ha bebizonyosodik, hogy közük van a bűncselekményekhez. Gyakran ugyanis a BlackBerry Messenger szolgáltatását használták a randalírozók az egymás közötti kapcsolattartásra.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top