Böngészd kedvenc oldalaid e-mailben

2011. 02. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Felnéznél Facebookra, dobnál egy csiripet Twitteren, de a céges gépeden blokkolva vannak ezek az oldalak? Nem muszáj megvárni a munkaidő végét, csak egy szimpla e-mail fiók kell, és kedvedre böngészhetsz barátaid státuszüzenetei között.

Mivel a munkaidőben való internetezés ronthatja a dolgozók hatékonyságát, adott esetben komoly károkat okozva a munkáltatónak, régóta elterjedt és közkedvelt megoldás az irodai net ilyen-olyan korlátozása. Az utóbbi időben főleg arról olvashatunk, hogy mindenki a közösségi oldalakon, blogokon, videomegosztókon lóg, ezért számtalan munkahely blokkolta ezeknek az oldalaknak az elérését. Íme egy friss összegzés a leggyakrabban tiltólistára tett szájtokról, az OpenDNS jóvoltából.

A leggyakrabban blokkolt oldalak - Forrás: OpenDNS

Mint látható, még itt is a Facebook vezet, amit ugye szinte bármilyen tematikájú lista élmezőnyében ott találnánk napjainkban. Mivel rendkívül népszerű, rengetegen használják, a cégek előszeretettel blokkolják a hozzáférést az irodai dolgozók számára. Erre a problémára jelent megoldást a Flexamail, ami ügyesen használ ki egy kiskaput.

Az (nagyjából) rendben van, hogy a közösségi oldalak vagy mikroblogok elérését megakadályozzák, de a különféle e-mail szolgáltatások jó eséllyel mindenki számára elérhetőek. A Flexamail erre épít, és Facebook hírfolyamunkat vagy barátaink legutóbbi tweetjeit elküldi nekünk e-mailben. Sőt, reagálhatunk is a többiek írásaira, és ehhez sem kell fellépni az adott oldalra.

Először is, szükségünk van egy saját e-mail címre. Mindegy, hogy klienst használunk, vagy valami webes szolgáltatást. Ezzel a címmel kell beregelni a Flexamail (meglehetősen rondácska) oldalára. A standard időt felemésztő regisztráció után belépve lehetőségünk van összekapcsolni Facebook- és Twitter-fiókunkat a Flexamaillel. Ha ez megtörtént, csak írnunk kell egy e-mailt szöveg és tárgy nélkül a facebook@flexamail.com vagy a twitter@flexamail.com címek valamelyikére, és a rendszer egy percen belül küldi e-mailben listázva a legutóbbi Facebook státuszüzeneteket vagy ismerőseink legutóbbi csiripjeit.

Nem szép, de működik. Fent Facebook hírfolyam, lent Twitter okosságok

Nem csupán olvasgatni tudunk, ha szükségét érezzük, reagálhatunk ismerőseink aktivitására. A Twitterezők a tweet@flexamail.com címre küldhetik el csiripjüket, a szöveget a levél tárgysorába kell bepötyögni. Az arckönyv esetében pedig a facebookwall@flexamail.comra kell írni, ebben az esetben a tárggyal nem kell foglalkozni, a megjeleníteni kívánt üzenetet a szövegmezőbe írjuk be.

A Flexamail más, szintén feketelistára tett oldalak böngészhetőségét is biztosítja. A WWW menüpont alatt lehetőségünk van elmenteni négy szájtot a kedvenceink közé és ha kipipáljuk mellettük a Send as PDF chekboxot, akkor elég dobnunk egy levelet tárgy és szöveg nélkül a favs@flexamail.com címre és rövidesen megkapjuk az elmentett szájtok aktuális tartalmát PDF-ben. Sőt, a www@flexamail.com címre írva gyakorlatilag bármilyen oldalt megkapunk szintén PDF formátumban, ehhez a tárgymezőbe kell bepötyögni a szájt címét, a levelet pedig üresen kell elküldeni.

A Flexamail egy konkrét problémára jelent megoldást, így a célcsoport is elég korlátozott. Ezzel együtt azt hiszem, hasznos szolgáltatásról van szó, ami rengeteg irodában, gép előtt görnyedő embernek jelent egy kis segítséget. Legalábbis amíg a főnökség fel nem fedezi a turpisságot és rá nem csapja ezt a kiskaput is az ügyeskedőkre.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top