Green kockakomputer

2009. 12. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Zöldberuházás Manapság elég divatosnak mondhatók a kis asztali, kocka alkatú számítógépek, ennél már csak az energiatakarékos, környezetkímélő gépek a trendibbek. Ha a kettőt ötvözni lehetne, még ütősebb jóságot kapnánk, és, hát miért is ne lehetne?

A DesignHara stúdió a kevesebb széndioxid emisszió, és az újrahasznosított, környezetbarát anyagok elkötelezettje, és önmeghatározása szerint ilyen számítógépek tervezése a főprofilja. Első (vagy egyetlen) termékük, a Green jelzővel nevet kapott számítógép, amellett, hogy megfelel a fenti ars poetica-ban megfogalmazottaknak, a dizájnt tekintve is megállja a helyét.

A bevezetőben említett kocka alkat teljes mértékben leírja a Green külsejét, és még csak ne is egy nagy kockára gondoljunk, inkább egy retró hangulatú hangfalra, alján nyitható műanyagajtóval. Manapság már egy ilyen kis házba is bele lehet pakolni elég tudást, és ezt tette a DesignHara is, de úgy, hogy a kis pc fogyasztása mindössze 60 W-ot tesz ki óránként.

Ez ugyan messze alatta (felette) marad a nemrég bemutatott Linuxos billentyűzetgépének, de cserébe jóval nagyobb teljesítményt is kapunk, és ez a 60 Watt is jó harmada, negyede egy komolyabb számítógép fogyasztásának. A processzor Intel Core 2 Duo vagy Quad, ami a fogyasztás java részéért felelős, de legalább izomerőt is ad. A 4 GB-os memória egészen 8-ig bővíthető, az adatokat pedig 1 TB-os SSD merevlemezre menthetjük.

Az alaplapra integrált Hibrid SLI videókártya 1080p full HD minőség lejátszására képes, optikai és koaxális kimenettel is. A LAN-csatlakozáson túl Wi-Fi segíthet a hálózatra lépni, az audio és USB kimenetek mellett még HDMI található. A Blue-Ray meghajtó napjainkban már nem is számít különleges extrának, de azért mindenképpen a kiemelt megemlítendők között a helye.

Sajnos a forgalmazásról és az árról nincs egyelőre információ, de a stúdió oldalán lehetőség van érdeklődésre. Én régimódi típus vagyok, már maradok a böhöm házak mellett, de az ifjúságot ilyenek megvételére sarkallom.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top