Kitilthatják a BlackBerry szolgáltatásait Indonéziából

2011. 12. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Sokadjára gyűlik meg a baja a RIM-nek a kormányokkal: ezúttal az Indonéz vezetés sértődött meg azon, hogy a kanadai cég nem teszi neki lehetővé az adatforgalom ellenőrzését. A betiltósdi sokfelé napirenden van, Szíria az iPhone-t nyilvánította nemkívánatosnak.

Az indonéz telekommunikációs szabályozó testület, a BRTI azzal fenyegetőzik, hogy a BlackBerry Internet Service és a BlackBerry Messenger is tiltólistára kerülhet az országban, ha a RIM hozzáállása nem változik. A kanadai székhelyű vállalat azzal húzta ki a gyufát, hogy a kormánnyal korábban folytatott tárgyalásokkal ellentétben nem Indonéziában, hanem Szingapúrban létesít adatközpontot.

Az adatforgalmat kezelő szerverek elhelyezése csípi az indonéz hatóság szemét, főleg, hogy a statisztikák szerint Dél-Kelet Ázsiában Indonézia számít a RIM fellegvárának, itt használják legtöbben a BlackBerry készülékeket és szolgáltatásokat a régióban.

Ezeket a szolgáltatásokat jelenleg kanadai szerverek biztosítják, itt és a jelen állás szerint Szingapúrban épülő adatközpontban az állami vezetés nem tudja monitorozni az adatforgalmat, és ahogy egy hivatali illetékes fogalmaz, “így nem tudják garantálni a felhasználói adatok biztonságát.”

A RIM sokadjára kerül zűrbe a szolgáltatásai miatt, de nincs ezzel egyedül. Az iPhone Szíriában került nemrég betiltásra. Az országban hónapok óta rendre zavargások, tüntetések törnek ki, melyek nem ritkán az interneten szerveződnek. Ezért, mint a zűrzavar szításának egyik lehetséges eszközét, kitiltották az Apple okostelefonját az ország területéről.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top