Lenovo Skylight smartbook áprilistól

2010. 01. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Egy újabb nyitható gépecskével leszünk gazdagabbak ez év közepe táján, hála a Lenovonak. A gyártó ugyanis megalkotta első smartbookját, a Skylight-ot, melyről már ránézésre is elmondható, hogy szép munkát végeztek. Vajon a belbecs is olyan jó képet mutat, mint a külcsín?

Az igencsak kecsesnek mondható kicsike nem csak a gyártónál újdonság, hanem világszinten is unikumot hordoz, mivel a világon elsőként ebbe a ketyerébe építettek 1GHz-es ARM alapú Qualcomm processzort (legalábbis a gyártó állítása szerint). A gépezet „szívének” működését 2GB memória segíti, ami egy átlagos felhasználású nótásnál több is, mint elegendő. Adatainkat 20GB kapacitású flash tárolóra gyűjtögethetjük, amit a készítők megtoldottak egy 8 gigás miniSD-vel (!). Tudom ez nem túl sok, ám USB-n pattinthatunk hozzá külső vinyót, tetszés szerinti tárhellyel.

Amiről még nem beszéltem, az a kijelző. Mindössze 10.1 colos méretével igencsak helytakarékossá teszi a masinát, felbontása pedig nem kevesebb, mint 1280 x 720 pixel. Vezeték nélküli kapcsolatként WiFi és az AT & T integrált WWAN modulja áll rendelkezésre, bár úgy sejtem, hogy kis hazánkban ez utóbbit nem igen fogjuk tudni használni (az európai forgalmazás a helyi mobilszolgáltatók moduljaival történik majd).

Amit még érdemes megemlíteni a kis notiról nem más, mint az akkumulátora. Lenovoék szerint teljes töltöttség esetén képes több mint tíz órán át működni még akkor is, ha a vezeték nélküli kapcsolat bármelyikét használjuk. Nos, ha ez tényleg igaz, szerintem simán megéri azt a közel 500 dodót, amit kérnek érte április 18-ától, amikor is elérhetővé válik a kis drágaság.

S ha már Lenovo, engedjétek meg, hogy néhány szót ejtsek legújabb munkájukról, mely a Lenovo IdeaPad U1 névre hallgat és a világon egyedülállóan egy laptop / tablet hibridet jelent. Ahogy a fenti képen is látható, a 12 colos képernyő egy mozdulattal kipattintható a nótásból, így egy önálló erőforrásokkal rendelkező, érintőképernyős tablettává válik. Ha mindkét felét egyszerre használja az ember (notebook funkció), akkor az előre telepített Win. 7-et egy Intel Core 2 Duo proci hajtja, ám ha szétkapjuk (tablet funkció), máris a kis Qualcomm ARM „szívecske” kezd el dobogni, méghozzá Linux alatt.

Egyelőre nincs több információ a kis jövevényről. Se várható ár, se pontos megjelenés, se részletes specifikáció. Az viszont biztos, hogy ha több infó is napvilágot lát erről a kis hibrid masináról, azonnal beszámolunk nektek róla.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top