Man vs. Machine - Győzött a szuperszámítógép

2011. 02. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Nem sikerült visszakapaszkodnia a Jennings-Rutter duónak, fejet kellett hajtaniuk az IBM büszkesége előtt. A három forduló alapján kétség sem férhetett Watson győzelméhez.

A második fordulóban bemutatott lehengerlő teljesítmény alapján már sejteni lehetett, hogy itt bizony a mesterséges intelligencia fog győzedelmeskedni. Az utolsó fordulóban Ken Jennings és Bad Rutter megpróbáltak mindent, főleg az előbbi villogott és volt olyan pillanat, amikor jobban állt Watsonnál.

A végén azonban mindez kevés volt, Rutter 21.600 dollárral zárta a háromfordulós Jeopardy különkiadást, Jenningsnek 24.000 dollárral kellett beérnie, míg a végső győztes IBM csodamasina 77.147 dollárt gyűjtött. Ezzel ő nyerte el az egymillió dolláros főnyereményt, amit azonban nem tart meg a cég, a World Vision nevű gyermekvédelmi szervezetnek adományozzák az összeget.

Összegezve: a kétségkívül érdekes kísérlet során a 90 összekapcsolt IBM Power 750 Express szerver magabiztosan verte a népszerű szellemi vetélkedő legjobbjait. A bemelegítő meccset és a második, harmadik fordulót megnyerte, az első fordulóban pedig holtversenyben végzett az élen. Reméljük, azért most nem a filmekben látott Skynethez kerültünk közelebb egy lépéssel.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top