Meglepő hely ez egy robotnak

2010. 06. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Nem is az a fura, hogy "robotmunkásokat" alkalmaznak egy kórházban, hanem az, hogy a világ melyik részén teszik ezt! Nem Japánban, ott ez nem lenne rendkívüli.

Skóciában, a Forth Valley Royal kórházban fogják alkalmazni a fémből készült munkatársakat, amik egyébként úgy néznek ki, mint egy "raktáros béka". Olyan mindennapos feladatokat fognak végrehajtani, mint a kaja kihordása, szemétszedés, gyógyszerosztás, takarítás. Saját kis folyosórendszerük lesz a kórház alatt, amit használhatnak. Az orvosok PDA-kon keresztül utasíthatják a robotokat, ha valami feladatuk van a számára.

Külön robotok lesznek a "koszos" és a "tiszta" munkára, ez a sterilitás miatt fontos. A hírek szerint a fertőzések megelőzése a legsúlyosabb érv a robotok alkalmazására, de én más előnyöket is látok. Egy robotnak nincs rossz kedve, nem pikkel egyes betegekre, és nem is kell plusz borravalóval ösztönözni, hogy elvégezze a munkáját. Persze azért felmerül több kérdés is, például mi van, ha meghibásodik a robot. Ilyen esetre állítólag mindig készen áll egy emberi munkatárs is. Az sem mellékes, hogy mennyibe kerülhet a robotok megvásárlása és üzemeltetése. Erről külön nem írtak, de a BBC hírei szerint 300 millió fontot (szerén számításaim szerint 100 milliárd forintnyi összeget) szántak a kórházra összesen, ami egyébként is tele lesz mindenféle high-tech kütyükkel. Augusztusban nyit ki a létesítmény, most folynak az utolsó tesztek. Azt hiszem, nem akarom tudni, hogyan viszonyul a hazai éves egészségügyi költségvetéshez a skót kórházra fordított összeg...



Szerző

tech.hu



Scroll to Top