Mobiltilalom az angol iskolákban

2011. 04. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A brit kormány megelégelte, hogy a diákok főleg egymás porig alázására és egyéb jogsértő cselekedetekre használják mobiltelefonjukat. Éppen ezért a szigetország összes sulijából kitiltanák a telókat, a tanár elveheti majd a diáktól, akár le is törölhet róla bizonyos adatokat.

A tanárok hagyományosan nem szeretik, ha a diákoknál mobiltelefont látnak, pláne tanítási idő alatt. A brit kormány minap közzétett tervét azonban nem elsősorban az óra közben küldözgetett sms-ek, vagy a facebook állapotfrissítések inspirálták. A legfőbb probléma a mobilkészülékekkel az, hogy a többség gyakorlatilag bűnelkövetésre használja.

Igazi népsport lett ugyanis a brit oktatási intézményekben - szögezzük le gyorsan, nem csak ott -, hogy egymás szívatását, megalázását veszik fel a mobillal, a felvételek pedig ijesztő gyorsasággal landolnak az internet kép- és videomegosztóin, közösségi oldalain. Ezt a cyber-bullying néven emlegetett szép új büntetőjogi kategóriát szorítaná vissza a kormány az intézkedéssel.

Az új szabályozás értelmében a brit iskolák megkövetelhetik nebulóiktól, casino pa nett hogy hagyják otthon a telefonjukat, illetve reggel, érkezés után összeszedhetik tőlük. Aki valahogy mégis becsempészi az órára és ott bukik le vele, attól a tanár elveheti a készüléket. A legdurvább, hogy az oktató szét is nézhet a telefonon és ha olyan képet, videót talál, amin például az egyik diákot alázzák meg éppen, akkor le is törölheti ezeket a fájlokat.

A hírt megszellőztető News of the World nevű bulvárlap országos statisztikákra hivatkozva azt írja, a brit diákok 40%-a szenvedett már el efféle zaklatást. Neves pszichológusok arra figyelmeztetnek, az ilyen “tréfák” komoly érzelmi traumát okoznak, amely kihathat a kipécézett diákok egész életére. (A hatás fokozása érdekében még azt is “kiderítették” időközben, hogy Vilmos herceg jövendőbelijét, Kate Middletont is az idegösszeomlás szélére kergették diáktársai kegyetlen tréfái.)



Szerző

tech.hu



Scroll to Top