Önműködő autókat tesztel a Google

2010. 10. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Nemcsak azt jelentette be nemrégiben a Google, hogy önműködő autókat tesztel, hanem konkrétan azt is "bevallotta", hogy már 140 ezernyi tesztmérföld van mögöttük.

A technológia iránt érdeklődők csalódni fognak, ugyanis annyit lehet tudni az autók működéséről, hogy Android fut rajtuk. A tesztautókban mindig ketten utaznak: valaki ül a kormány mögött, hogy közbeléphessen, ha bármi gond lenne. Az anyósülésen pedig egy-egy mérnök ült, aki a működést figyelte. A Google egyébként olyan mérnököket szerződtetett, akik korábban versenyautókkal foglalkoztak.

Na és vajon volt baleset? (Daneey kedvéért: okozott-e kárt embernek a robot? :)) Igen, egy akadt: az egyik tesztautóba beleszaladtak hátulról egy piros lámpánál. Minden bizonnyal ez is elkerülhető lett volna, ha a hátsó autót sem ember vezeti, ugye-ugye.A Google szerint az egyik célja a projektnek a biztonság javítása lenne. Szerintük kábé megfelezné a halálos balesetek számát, ha minden autót Android "vezetne". A Mashable összegyűjtött még néhány plusz előnyt ezen felül: a kiszámíthatóság, azonnali reakció és a 360 fokos "látókör" miatt az autók közelebb mehetnének egymáshoz az autópályán, így csökkenhetnének a dugók. Ráadásul a közlekedés ideje alatt az emberek elfoglalhatják magukat, akár munkával vagy szórakozással. Akár Google-höz kapcsolódó oldalakat is nézegethetnek. Személy szerint én is a kiszámíthatóságot tartom a legnagyobb előnynek. Ha mindenki önműködő autóval közlekedne, nem hozná rám a szívbajt egyetlen idegbeteg autós sem. Minő utópia! :)



Szerző

tech.hu



Scroll to Top