Szuperszámítógép játszik a kvízműsorban

2010. 12. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Vajon ki az okosabb: Egy ember vagy egy szuperszámítógép? Érdekes módunk fogunk erre választ kapni: összeeresztik őket egy kvízműsorban.

A Jeopardy tévés kvízjáték lesz az összecsapás helyszíne, ami évtizedek óta fut Amerikában. Történelem, irodalom, művészetek, popkultúra, tudomány, sport, földrajz és szójátékok szerepelnek a terítéken a műsorban, szóval ezekből kell majd jó alaposan felkészülniük a játékosoknak.Állítólag azért nagyszerű így a kihívás, mert a játékban nem csupán a lexikális tudás számít, hanem elemezni is tudni kell, illetve rejtvényeket megfejteni, ami máshogy folyik le az emberi agyban, mint egy számítógépben.

Természetesen nem akárki fog megmérkőzni a mesterséges intelligenciával. A két eddigi legsikeresebb Jeopary-játékos lesz az ellenfél.Az IBM részéről pedig a Watson névre hallgató szuperszámítógép száll ringbe, aki már most lelkesen “edz”.Február közepén lesz az összecsapás, és nagyon izgalmas, hogy mi lesz a végeredmény. Persze nem csak a nyeremény miatt. (Az se piskóta egyébként: egymillió dollár a tét. Ha Watson nyer, az egészet jótékony célra fordítják, ha ember nyer, akkor csak a fele megy a jótékonyságba, a másik felét megtarthatják.)



Szerző

tech.hu



Scroll to Top