Újra szól a hatlövetű jippijájééjj

2010. 04. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Akik ismerik és kedvelik a nagy sikerű Grand Theft Auto sorozatot, azok egész biztos, hogy a nacijukba csinálnak majd, ha meglátják a Rockstar Games legújabb produkcióját, a Red Dead Redemption címre keresztelt western GTA-t.

Megmondom őszintén, hogy már az első rész óta a rabja vagyok a „szikla csillag” csapat bűnözős játéksorozatának, melynek első része még olyan kis kezdetleges, ám egy egész várost bejárható game volt. Azóta rengeteg bit lefolyt vezetékeinken és egy csodálatos játéksorozattal lehettünk gazdagabbak. A főszereplőkkel járhattunk Miamiban (Vice City), Los Angelesben (San Andreas) és legutóbb New York (Liberty City) egésze volt a helyszín, ahol mindenféle küldetés képében szolgálhattuk az alvilágot, no meg persze saját érdekeinket. A játékfejlesztő csapat most visszarepült az időben uszkve 100 évet és a cowboyok világába kalauzolja a játékos felnőtteket, ugyanis a csapat játékai nem éppen kölköknek való, ahogy a videókat elnéztem e legújabb alkotás meg főleg nem.

Nos, ahogy említettem, 100 év a különbség az előd epizódokhoz képest, tehát az 1900-as évek elején járunk, amikor is a coltoké a szó és nincs kegyelem a betyárok számára. A játékban egy John Martson nevű egykori bűnözőt alakítunk, aki hosszú száműzetése után hazatér, hogy megvédje a családját a gonosz szövetségi ügynökök állandó zaklatásától. Az alap sztori kábé ennyi, láttunk már hasonlót (GTA San Andreas) ám ami kibontakozik belőle és ahol és amilyen környezetben, az bizony a játékok csúcsa, már ami a saját véleményemet illeti. Az egész történet egy hatalmas, lélegző világban játszódik, a városok lakói reagálnak minden mozdulatunkra, ahogy a vadonban élő állatok is, ugyanis nagy az esély a prérin való kóborlás közben, hogy medvébe, vagy farkasba, illetve pumába botlunk. Természetesen ezek az állatok nem mennek majd el szó nélkül mellettünk. A fő küldetéseken kívül a játékban lesz minden: colt párbaj, marha terelés, vadászat bölényre és szarvasra (ezeket el is adhatjuk, növelve a vagyonunkat), piálás, csajozás, szerencsejáték, lovak lasszózása, vonatrablás és minden, ami egy valamire való western világban megtörténhet.

S mindez milyen grafikai környezetben, Te Úristen! A fejlesztők olyan aprólékos dolgokra is odafigyeltek, mint például a lovak izomzatának változása lépés közben, célzáskor elhomlyosul az előtér és a háttérben meghúzódó brigantikra fókuszál a monitor, beszélgetéskor szinte leolvasható a szöveg a szereplők szájáról és még sorokon keresztül csöpöghetnék, mi mindennel kápráztat minket a Rockstar ebben a frenetikus alkotásban. Most többet nem is árulnék el, beszéljenek helyettem a hivatalos oldalon található videók, amiket mindenképp ajánlatos megnézni, hiszen nagyszerűen bemutatja a játék képességeit. A Red Dead Redemption május 18.-án jelenik meg az USA-ban, míg az európai megjelenést május 20.-ára datálják. Talán annyi lehet üröm az örömben, hogy egyelőre csak XBOX 360 és PS3 platformokon lesz elérhető a játék, de remélem, hogy nem kell majd sokáig várni a PC-s debütálásra sem.

Akik pedig már végignyomták a GTA 4-et, azoknak ajánlom figyelmébe az új „kiegészítőt”, melynek címe Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City, melyben a GTA 4 két olyan figuráját irányíthatjuk, melyekkel találkozhattunk a játék közben, csak a másik oldalon álltak.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top