Brutálisan gyors net a Google-től

2011. 03. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Kísérleti jelleggel a mostani átlagnál nagyságrendekkel gyorsabb, ezer megabites hálózatot építtet ki a Google egy szerencsés amerikai városkában. Ettől függetlenül továbbra sem tervezi a Mountain View-i székhelyű cég, hogy internetszolgáltatóvá váljon.

A keresőóriás még tavaly jelezte szándékát, miszerint igazi geekparadicsomot kreálna egy városból, csak hogy élesben is teszteljék a szupergyors gigabites internetkapcsolatot. A megtisztelő feladat terhét érthető módon sok település magára vállalta volna, végül a majdnem 1100 jelentkező közül a Kansas állambeli Kansas City kockái bonthattak pezsgőt, náluk indul be elsőként egész városra kiterjedő tesztüzem.

Mielőtt az anti-Google drukkerek elkezdenének felfegyverkezni, szögezzük le, hogy a cég álláspontja szerint továbbra sem óhajtanakinternetszolgáltatóvá avanzsálni. A céljük éppen az, hogy a növekvő felhasználói bázisról álmodozó, de fejleszteni csak a legvégső esetben hajlandó ISP-ket felrázzák.

Remélik, hogy egyre több cég vág bele hasonló projektekbe és egyúttal nagyon kíváncsiak, milyen új szolgáltatások, alkalmazások kifejlesztésére ad majd lehetőséget a brutál sávszélesség.

A szupergyors eléréshez szükséges csövek lefektetése és az infrastruktúra kiépítése rövidesen elkezdődhet. A tervek szerint 2012-ben már minden helyi lakos kipróbálhatja, mire is jó az a gigabites kapcsolat. Hogy ez mennyibe fog nekik kerülni, azt egyelőre nem tudni, de a Google már jelezte, hogy ha sikeres lesz a projekt, akkor bizony az ország más városai is sorra kerülhetnek majd.



Szerző

tech.hu



Scroll to Top