20 éves a Windows NT


Július 27-én volt húsz éve annak, hogy hivatalosan kiadásra került a Windows NT, így még egy évet kell(ene) várni csupán arra, hogy legálisan alkoholt vásárolhasson magának az USA-ban.

"2013. július 27-én lesz húsz éve annak, hogy a Windows NT-t kiadtuk" - emlékezett meg a mai Windows operációs rendszerek őséről Mark Morowczynski egy technet-es blogbejegyzésben.

[caption id="attachment_8400" align="alignnone" width="640"]Új idők szele: a Windows 2000 boot képernyőjén vidáman hirdette az NT-s alapokat Új idők szele: a Windows 2000 boot képernyőjén vidáman hirdette az NT-s alapokat[/caption]

A Windows NT a Windows operációs rendszerek egy olyan változata volt, amely eredetileg vállalati felhasználókat célzott meg még a Microsoft-IBM együttműködés idejében. A projekt aztán szétvált, az IBM az OS/2 3.0 (később ez lett az OS/2 Warp) eladását folytatta, Microsoft pedig a saját változatát nevezte át NT-re. Az NT márkajelzés eredetére többféle magyarázat is van, viszont a hivatalos Microsoft kiadványok a New Technology, azaz új technológia feloldást adják meg a rövidítéshez. Az új rendszer első változata (a Windows 3.1-es, még csupán nyolc telepítő-flopira ráférő operációs rendszer számozásának köszönhetően) a 3.1-es számozástól indult, viszont "ősével" ellentétben ez már 32 bites volt. Ezt a számozást a Microsoft folytatta is, így a legújabb operációs rendszer, a Windows 8, a Windows NT 6.2-es változata - a redmondi cég egyébként egy idő után egyesítette a Windows 9x és az NT termékvonalakat, így a Windows 2000 már az NT jelzés nélkül volt elérhető a piacon.

Akit érdekel az informatika történelmének ezen darabja, annak Mark Morowczynski a blogjában szeretetel ajánlja G. Pascal Zachary Showstopper! The breakneck race to create Windows NT and the Next Generation at Microsoft c. könyvét. (Magyar fordításban valószínűleg nem jelent meg, a linken a könyv bevezető fejezetéből olvasható egy részlet.)

Kulcsszavak: microsoft, windows nt
Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Komoly ellenfelet kapnak az Energizer okostelefonok
6200 mAh-s akkumulátort kapott az ütésálló Gigaset GX290 okostelefon.
Kékben is lesz Samsung Galaxy Note 10+
Több európai áruházban is felbukkant már a kék verzió.
Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?
Az Apple eszközeiből gyűjtött adatokat vizsgálták annak érdekében, hogy felderítsék az ezeket viselőknél a szellemi hanyatlással kapcsolatos korai jeleket.
Bemutatjuk a világ legfurább külsejű tévéit
Le fog esni az álla a világtörténelem legnagyobb tévés dizájnbombáitól!
Titokzatos oldalt kapott a Sega még be nem jelentett játéka
A Sega egy rejtélyes teaser-oldalt lőtt fel feltehetően a még le nem leplezett Humankind projektnek, a bejelentést a Gamescomra várjuk.

További tech hírek >>