20 éves a Windows NT


Július 27-én volt húsz éve annak, hogy hivatalosan kiadásra került a Windows NT, így még egy évet kell(ene) várni csupán arra, hogy legálisan alkoholt vásárolhasson magának az USA-ban.

"2013. július 27-én lesz húsz éve annak, hogy a Windows NT-t kiadtuk" - emlékezett meg a mai Windows operációs rendszerek őséről Mark Morowczynski egy technet-es blogbejegyzésben.

[caption id="attachment_8400" align="alignnone" width="640"]Új idők szele: a Windows 2000 boot képernyőjén vidáman hirdette az NT-s alapokat Új idők szele: a Windows 2000 boot képernyőjén vidáman hirdette az NT-s alapokat[/caption]

A Windows NT a Windows operációs rendszerek egy olyan változata volt, amely eredetileg vállalati felhasználókat célzott meg még a Microsoft-IBM együttműködés idejében. A projekt aztán szétvált, az IBM az OS/2 3.0 (később ez lett az OS/2 Warp) eladását folytatta, Microsoft pedig a saját változatát nevezte át NT-re. Az NT márkajelzés eredetére többféle magyarázat is van, viszont a hivatalos Microsoft kiadványok a New Technology, azaz új technológia feloldást adják meg a rövidítéshez. Az új rendszer első változata (a Windows 3.1-es, még csupán nyolc telepítő-flopira ráférő operációs rendszer számozásának köszönhetően) a 3.1-es számozástól indult, viszont "ősével" ellentétben ez már 32 bites volt. Ezt a számozást a Microsoft folytatta is, így a legújabb operációs rendszer, a Windows 8, a Windows NT 6.2-es változata - a redmondi cég egyébként egy idő után egyesítette a Windows 9x és az NT termékvonalakat, így a Windows 2000 már az NT jelzés nélkül volt elérhető a piacon.

Akit érdekel az informatika történelmének ezen darabja, annak Mark Morowczynski a blogjában szeretetel ajánlja G. Pascal Zachary Showstopper! The breakneck race to create Windows NT and the Next Generation at Microsoft c. könyvét. (Magyar fordításban valószínűleg nem jelent meg, a linken a könyv bevezető fejezetéből olvasható egy részlet.)

Kulcsszavak: microsoft, windows nt
Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Testen viselhető klímaeszközt fejlesztettek ki
Egy teljes munkahely hűtése helyett egy embernek töredék energiából kellemes környzetet lehet biztosítani, így rengeteg pénzt lehetne megtakarítani.
Kockázat lehet az Amazon arcfelismerő szoftvere
A részvényesek attól tartanak, hogy a társaság a program miatt később akár kártérítést is fizethet.
Heavy Rain - kavarodást okozott a Denuvo a demo körül
A Heavy Rain tegnap megjelent demója egyelőre még nem indul, de ha minden jól megy, ma délelőtt megoldják a problémát.
Ha ezt nálunk is élesítik, egyenesen a Google keresőből lehet majd ételt rendelni
A Google a keresőn, valamint a Térképen és a digitális asszisztensen keresztül is lehetővé teszi, hogy külön dedikált applikáció nélkül lehessen ételt rendelni.
Turkáltak a fotók között a Snapchat alkalmazottai
Éveken át nem lehetett ellenőrizni egy belső eszköz használatát.

További tech hírek >>