A félreütések ára


Nézzünk egy példát: az 1926-os Ernest Hemingway regény, a Fiesta, a nap is felkel jó állapotú első kiadásárt 2500 dollárt (kb. 700.000 forint) is adnak a piacon, ami szép összeg - de még több ér a könyv, ha elírás is van benne.

Ha ugyanebből a példányból azt találjuk meg, amelyek 181. oldalán a 26 sorban egy elgépelést tartalmaz (a stopped szót véletlenül három p betűvel nyomtatták ki) akkor egyből 60.000 dollár üti a markunkat. Nem ritkaság az ilyen - a félrenyomtatásoknak köszönhetően egy-egy kérdéses példány ára az egekbe tud szökni.

Van azonban, amikor igazából a kiadó jár rosszul: 2010-ben egy ausztrál könyvkiadó a The Pasta Bible (A tészta bibliája) c. recepteskönyvébe véletlenül az egyik összetevőhöz "freshly ground black pepper" (frissen őrölt fekete bors) helyett "freshly ground black people" (frissen őrölt fekete emberek) került. A kiadó több ezer félrenyomtatott példányt vont be a nemzetközi felháborodás nyomán, és kereken 20.000 dollárt (5,5 millió forin) vesztett az ügyön. Bob Sessions, a kiadó tulajdonosa szerint egy buta hibáról volt csupán szó, amelyet alapos átolvasással meg lehetett volna előzni.

A tech világán sem ismeretlen az ilyesmi hibák és a belőlük eredő károk: az egyik leghíresebb (leghírhedtebb) ilyen bakit a NASA követte el még 1962-ben, a Mariner 1-es szonda indításakor. Egy évtizednyi gondos számolás és tervezgetés után egy sima kötőjelnek köszönhetően (amely kimaradt abból a kódsorozatból, amely a röppálya sebességét szabályozta) a szonda két perccel a felszállás után megsemmisült. Ez 80 millió dollárjába került a NASA-nak (nem is érdemes forintra átváltani). Arthur C. Clarke, a 2001: Űrodüsszeia szerzője a "történelem legdrágább kötőjele" névvel aposztrofálta az eseményeket.

[caption id="attachment_47616" align="aligncenter" width="260"]A Mariner 1-es szonda kilövéskor A Mariner 1-es szonda kilövéskor[/caption]

A legköltségesebb félreírások azonban ennél jóval közelebb állnak hozzánk: a Harvard Egyetem kutatói arra jutottak vizsgálódásuk során, hogy a Google évente 497 millió dollárt nyer csak azzal, hogy az emberek elgépelik az elérni kívánt weboldal URL-ét, és egy másik oldalra jutnak, amelyeken a Google reklámjai várják.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Ha ezt nálunk is élesítik, egyenesen a Google keresőből lehet majd ételt rendelni
A Google a keresőn, valamint a Térképen és a digitális asszisztensen keresztül is lehetővé teszi, hogy külön dedikált applikáció nélkül lehessen ételt rendelni.
Turkáltak a fotók között a Snapchat alkalmazottai
Éveken át nem lehetett ellenőrizni egy belső eszköz használatát.
Újabb érdekességek derültek ki a Redmi K20 csúcsmobilról
Hetedik-generációs képernyőbe ágyazott ujjlenyomat-olvasóval jön az okostelefon, amiről egy képet is kiadott a Redmi.
Ősi tengervízre bukkantak, segíthet a klímakutatásban
Az utolsó jégkorszakból hátramaradt vízre amerikai kutatók bukkantak rá az Indiai-óceánban.
Dauntless – Egy nap alatt félmillió játékost szedett össze
A Dauntless a megjelenése első napján félmillió játékost szedett össze, összesen pedig már négymillió főnél tart a játékosbázisa.

További tech hírek >>