A félreütések ára


Nézzünk egy példát: az 1926-os Ernest Hemingway regény, a Fiesta, a nap is felkel jó állapotú első kiadásárt 2500 dollárt (kb. 700.000 forint) is adnak a piacon, ami szép összeg - de még több ér a könyv, ha elírás is van benne.

Ha ugyanebből a példányból azt találjuk meg, amelyek 181. oldalán a 26 sorban egy elgépelést tartalmaz (a stopped szót véletlenül három p betűvel nyomtatták ki) akkor egyből 60.000 dollár üti a markunkat. Nem ritkaság az ilyen - a félrenyomtatásoknak köszönhetően egy-egy kérdéses példány ára az egekbe tud szökni.

Van azonban, amikor igazából a kiadó jár rosszul: 2010-ben egy ausztrál könyvkiadó a The Pasta Bible (A tészta bibliája) c. recepteskönyvébe véletlenül az egyik összetevőhöz "freshly ground black pepper" (frissen őrölt fekete bors) helyett "freshly ground black people" (frissen őrölt fekete emberek) került. A kiadó több ezer félrenyomtatott példányt vont be a nemzetközi felháborodás nyomán, és kereken 20.000 dollárt (5,5 millió forin) vesztett az ügyön. Bob Sessions, a kiadó tulajdonosa szerint egy buta hibáról volt csupán szó, amelyet alapos átolvasással meg lehetett volna előzni.

A tech világán sem ismeretlen az ilyesmi hibák és a belőlük eredő károk: az egyik leghíresebb (leghírhedtebb) ilyen bakit a NASA követte el még 1962-ben, a Mariner 1-es szonda indításakor. Egy évtizednyi gondos számolás és tervezgetés után egy sima kötőjelnek köszönhetően (amely kimaradt abból a kódsorozatból, amely a röppálya sebességét szabályozta) a szonda két perccel a felszállás után megsemmisült. Ez 80 millió dollárjába került a NASA-nak (nem is érdemes forintra átváltani). Arthur C. Clarke, a 2001: Űrodüsszeia szerzője a "történelem legdrágább kötőjele" névvel aposztrofálta az eseményeket.

[caption id="attachment_47616" align="aligncenter" width="260"]A Mariner 1-es szonda kilövéskor A Mariner 1-es szonda kilövéskor[/caption]

A legköltségesebb félreírások azonban ennél jóval közelebb állnak hozzánk: a Harvard Egyetem kutatói arra jutottak vizsgálódásuk során, hogy a Google évente 497 millió dollárt nyer csak azzal, hogy az emberek elgépelik az elérni kívánt weboldal URL-ét, és egy másik oldalra jutnak, amelyeken a Google reklámjai várják.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Komoly ellenfelet kapnak az Energizer okostelefonok
6200 mAh-s akkumulátort kapott az ütésálló Gigaset GX290 okostelefon.
Kékben is lesz Samsung Galaxy Note 10+
Több európai áruházban is felbukkant már a kék verzió.
Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?
Az Apple eszközeiből gyűjtött adatokat vizsgálták annak érdekében, hogy felderítsék az ezeket viselőknél a szellemi hanyatlással kapcsolatos korai jeleket.
Bemutatjuk a világ legfurább külsejű tévéit
Le fog esni az álla a világtörténelem legnagyobb tévés dizájnbombáitól!
Titokzatos oldalt kapott a Sega még be nem jelentett játéka
A Sega egy rejtélyes teaser-oldalt lőtt fel feltehetően a még le nem leplezett Humankind projektnek, a bejelentést a Gamescomra várjuk.

További tech hírek >>