"A Google a kalózkodás vezére"


A Twitteren támadta Barack Obama elnököt Rupert Murdoch médiamágnás, amiért az amerikai kormány kifogásolja az internetes kalózkodós ellen a képviselőház által megalkotott törvénytervezet több pontját. Kirohanásában megemlíti, szerinte a Google fontos szerepet tölt be a kalózkodás terén.

"Obama tehát csatlakozott a szilíciumvölgyi számvivőkhöz, akik kalózkodással és közönséges lopással fenyegetik az összes szoftveralkotót" - írta szombaton a Twitteren a News Corporation elnök-vezérigazgatója. Murdoch, aki az Egyesült Államokban egyebek mellett a Fox TV, a The Wall Street Journal, a Fox Studios, Nagy-Britanniában pedig a Sky TV, a Sun és a The Times tulajdonosa, Twitter-bejegyzéseiben a "kalózkodás vezérének" nevezte a Google-t, amely lehetővé teszi a filmek ingyenes streamingjét.

Azzal támasztja alá érvelését, hogy miután beírta a keresőbe a Mission Impossible címét, a találatok között ingyenes letöltő linkeket is talált. Ami egyrészt tény, másrészt nem újdonság, a torrentoldalak védelmében elég sokszor szóvá tették már, illetve elkészült a The Pirate Google nevű szájt is, ami a Google összetett keresés funkcióját használja torrentfájlok felkutatására. Murdoch egyúttal azt sem mulasztja el megjegyezni, hogy a keresőhirdetések miatt bevételt is termel a keresőóriásnak az illegális tevékenység, pontosabban azok listázása, elérhetővé tétele.

A Fehér Ház illetékesei szombaton hangot adtak aggályuknak a kongresszus elé került internetes kalózkodás elleni törvénytervezettel (Stop Online Piracy Act, SOPA) kapcsolatban. A tervezett jogszabályt a Google és a Facebook túlságosan szigorúnak nevezte, a hollywoodi filmstúdiók és a zeneforgalmazó cégek szerint viszont szükség van rá az amerikai munkahelyek védelme érdekében.

Obama elnök három tanácsadója - köztük Howard Schmidt, a Fehér Ház kíberbiztonsági főszakértője - közös blogbejegyzésben mutatott rá, hogy a jogszabály pereskedések célpontjává tenné az internetes cégeket, és az gátja lenne a legális tevékenységnek is.
"Minden, az internetes kalózkodás legyőzésére irányuló erőfeszítésnek óvakodnia kellene a törvényes tevékenység online cenzúrázásától és nem akadályozhatja a dinamikus nagy- és kisvállalataink innovációját" - írta a három kormányzati szakértő.

A képviselőház előtt lévő SOPA törvénytervezet le kíván csapni a törvénytelenül megszerzett amerikai filmek, zeneművek és más szellemi termékek internetes értékesítésére, oly módon, hogy kötelezné az internetes cégeket: blokkolják a hozzáférést az olyan külföldi oldalakhoz, amelyek kínálata megsérti az amerikai szerzői jogot.

Az internetes kalózkodással való kemény fellépés hívei bírálták a fehér házi tanácsadók szombaton nyilvánosságra hozott álláspontját. Schmidt és társai egy szűkebb és célzottabb együttműködésre lennének hajlandók a törvényhozókkal, az hangsúlyozva, hogy nem szeretnék, ha az új jogszabály megnehezítené a törvényesen működő vállalkozás, köztük az újonnan indult online cégek tevékenységét.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Nem, a neten keringő teljesen gagyi, helyesírási hibás levél nem Kásler Miklóstól származik
A levélben arról van szó, hogy a kórházak ne hozzák nyilvánosságra a koronavírusos halálozási statisztikákat, de ilyenről szó sincs.
Az új Half-Life nem vak, hanem bátor
VR-be költözött a legendás játék folytatása, de ugyanolyan úttörő és formabontó, mint az elődei.
Egyre terjeszkedik Európában a Disney+
Hét újabb piacon vált legutóbb elérhetővé a streamingszolgáltatás.
Okosmaszkokon dolgozik a Xiaomi
A szokatlan helyzetre való tekintettel úgynevezett Smart Mask arcmaszk fejlesztésébe kezdett a cég.
Tarantino filmek az HBO GO-n
Újabb tartalomfrissítés az HBO GO-n: április 1-től számos népszerű és kevésbé ismert Tarantino filmmel bővül a streamingszolgáltató kínálata.

További tech hírek >>