A jövő kiválóságait keresi és támogatja a Magyar Templeton Program


A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) a Magyar Tudományos Akadémián tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a mai nappal útjára indítja a Magyar Templeton Programot.

A Dr. Csermely Péter hálózatkutató professzor nevével fémjelzett egyedülálló, kísérleti jellegű tehetségazonosító és- gondozó program fő célkitűzése a magyar kivételes (1 a 10 000-ből) kognitív tehetségek megtalálása a 10-29 éves korosztályban, és számukra egyéves személyre szabott tehetségtámogatási program kialakítása. A kezdeményezés első alkalommal Magyarországon valósul meg.

A Magyar Junior Templeton Fellow-k

A szakértők összesen háromszáz, kifejezetten a kognitív – megismerő folyamatokon, gondolkodáson alapuló – tehetségterületeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyar fiatalt válogatnak be a programba hazánkból és a határon túlról egyaránt. Közülük kétszáz 10-19 éves feltörekvő tehetséget a program honlapján elérhető Nagy Képességteszten kimagaslóan teljesítők közül választanak be, melyet 2015. október 20-ig tölthetnek ki a jelentkezők.

Továbbá száz 20-29 éves, már alkotó fiatal példaképet hívnak meg a programba korábbi eredményeik alapján. A programba bekerülő tehetséges fiatalok, a Magyar Junior Templeton Fellow-k lehetnek a következő évtizedek meghatározó vezetői, kutatói, tudósai itthon és a nagyvilágban. Ők alkotják majd a Junior Templeton Fellow Network, egy kreatív és értékteremtő közösség magját, amelyben a mintegy háromszáz szakmai és szociális mentor segítségével lehetőségük nyílik tehetségük kibontakoztatására, valamint hozzájárulhatnak a tehetségbarát társadalmi környezet megteremtéséhez.

Magyar Templeton

A Fellow-kat 2015 márciusától egy éven át a legkiválóbb és legsikeresebb magyar tudósok, üzletemberek, szakértők támogatják majd képzésekkel, személyes mentorálással. Emellett többek között különféle soft-skill, pénzügyi és vállalkozói képzésekben vehetnek részt, innovációs és kutatólabor-látogatásokon, országos illetve nemzetközi tehetségnapokon, társadalmi felelősségvállalásra nevelő programokon, nyári kiválósági táborokban fejlődhetnek.

A beválogatás során felfedezett, szintén kimagasló eredményt elérő, de a programból kimaradó mintegy kétezer fiatal is felkerül a magyar tehetségtérképre: a MATEHETSZ egyéb tehetséggazdagító programjaiba és a Junior Templeton Fellow Network nyílt rendezvényeire is meghívást kap majd. A társadalmi felelősségvállalás jegyében a szakemberek további százötven hátrányos helyzetű, 5-8 éves kivételes gyermeknek is tehetséggondozó segítséget nyújtanak.

A tehetségek egyedülálló feltérképezése

A Magyar Templeton Program egyedisége újszerű beválogatási és tehetségsegítési módszertanában rejlik: a program létrehozói a fiatal kiválóságok felfedezésére és mentorálására új, modellértékű módszertant dolgoztak ki, amelyet a szakemberek a hazai program tapasztalatai alapján más országokra is adaptálhatóvá tesznek. A jelentkezők beválogatása összetett, sokoldalú rendszerben történik: IQ, szókincs, munkamemória, problémamegoldás, motiváció és kreativitás mérésével.

„A Magyar Templeton Program missziójának tekinti azt, hogy a tehetségeknek új esélyt adjon egy örömteli, szabad és kreatív program keretében. Célunk annak elősegítése, hogy a tehetségek felelősen állíthassák tudásukat a társadalom szolgálatába, a társadalom pedig készen álljon arra, hogy az ezekben a fiatal kiválóságokban rejlő hatalmas potenciált hosszú távon is értékelje, illetve újabb tehetségek fejlesztését támogassa. Tevékenységünkkel hozzá kívánunk járulni a magyar tehetséggondozás szakmai presztízsének növeléséhez, és ezzel az egész magyarság nemzetközi kapcsolatrendszerének megerősítéséhez” – mondta Dr. Csermely Péter a sajtótájékoztatón.

A Magyar Templeton Programról:

A 2015. szeptember 15. és 2017. február 28. között megvalósuló Magyar Templeton Program fő támogatója a Sir John Templeton (1912-2008) által létrehozott Templeton World Charity Foundation. Az alapítvány Sir Templeton hagyatékából olyan kezdeményezéseket támogat, amelyek az élet és a világegyetem nagy kérdéseire, kihívásaira keresik a választ, valamint olyan kivételes kognitív tehetségeket segítenek, akiknek célja az emberiség boldogulásának elősegítése. Ez az elképzelés hazánkban a Magyar Templeton Program keretében valósul meg, amely háromszáz 10-29 éves tehetség számára kínálja fel a lehetőséget, hogy bekerüljön a Magyar Junior Templeton Fellow közösségbe, és egyéves, személyre szabott tehetséggazdagító program keretében bontakoztathassák ki tehetségüket.

Kulcsszavak: kutatás, tehetség, templeton
Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Ingyenes demót kapott a Destroy All Humans!
Most először teszi be a lábát PC-re az űrlényes franchise, a július végén megjelenő remake-et lehet kipróbálni.
Hivatalos: folytatást kap a Sonic, a sündisznó
A Paramount és a Sega Sammy megerősítette, hogy folytatást kap az idén debütált videojáték-feldolgozás.
Maid of Sker - Csúszik a horrorjáték megjelenése
A Wales Interactive bejelentette, hogy az eredetileg tervezett június helyett csak júliusban érkezik a játék.
Visszatérhetnek az Apple sokat kritizált laptopos billentyűzetei
A pletykák szerint visszajöhet még a piacra a sokat kritizált pillangómechanikás billentyűzet.
Zuckerberg nem érzi fontosnak, hogy szabályozzák az igazságot a Facebookon
A közösségi platformoknak "nem szabad az igazság döntőbíráiként fellépniük" mindenben, amit az emberek az interneten kifejtenek - jelentette ki a Facebook elnök-vezérigazgatója a Fox...

További tech hírek >>