A legjobb Windows Phone alkalmazások - 1. rész


A múltkori Androidos írásunk után következzen a mobil platformok között egy kevésbé (el)ismert operációs rendszer alkalmazásainak bemutatása.

A Window Phone vásárlásának ellenérvei között a legelsőként azt hallhatjuk, hogy az appok mennyisége és minősége bizony elmarad attól amit az Android / iOS felhasználók kapnak. Ezzel a kijelentéssel még a legharciasabb Windows Phone rajongók sem tudnak (és legtöbbször nem is akarnak) szembeszállni; a Microsoft becsületére legyen azonban mondva, az utóbbi években próbálnak egyre több fejlesztőt megnyerni maguknak azért, hogy ez a különbség minél kisebb legyen - hogy sikerül-e jelentős fordulatot elérni, az még egyelőre a jövő zenéje.

A Windows Phone-os alkalmazások letöltéséhez egy Microsoft fiókot kell regisztrálnunk, amellyel egyébként egy e-mail fiók is jár, ezt követően szabadon (és pénzért) tölthetőek az alkalmazások. A Google Play áruházzal szemben itt nem látszik, melyik alkalmazást hányan töltötték le, csupán az, hányan értékelték és maga az értékelés. A kiemelt alkalmazásokon / játékokon kívül egy csokorba vannak szedve a top ingyenes alkalmazások, ingyenes játékok, fizetős alkalmazások, fizetős játékok, az új és feltörekvő alkalmazások ill. játékok, valamint azok, amelyek a felhasználók visszajelzése alapján a legjobbnak minősülnek, valamint kategóriákra bontva is böngészhetünk - a teljesség igénye nélkül következzen pár figyelemre érdemes, alapvető alkalmazás.

Közösségi alkalmazások, kommunikáció

A Windows Phone 8 rendszerében a Microsoft egy központi alkalmazással kísérletezett, amellyel egyszerre lehetett postolni a Facebook, Twitter, LinkedIn trió valamelyikére, a Facebookon érkezett üzenetek pedig az SMS-ek közé kerültek, azaz a mobilon és a Facebookon érkező szöveges üzenetek egy folyamban voltak kezelve. Bár a felhasználók egy részének ez bejött, a Microsoft úgy döntött, "Androidosabbá" teszi az élményt, és külön bontja ezeket a felületeket.

Facebook

Az alkalmazás legújabb verziója hozza a kötelezőket; állapotfrissítés, bejelentkezés, videofeltöltés, illetve beállíthatunk az értesítés módjait - jelezheti a csempe számlálója, hogy hány új értesítésünk van, a csempén élőben láthatjuk az értesítést illetve bannerben is jelzést kérhetünk (hang, vibra, szöveg) az újdonságokról - sőt, aki nagyon webkettőpontnullás, az a telefon zárképernyőjét is az alkalmazásnak szentelheti.

facebook01 facebook02

Messenger

Nem aratott osztatlan sikert a Facebook üzenetküldőjének különválása (finoman szólva), de nincs mit tenni, ez az új irány - ezzel az alkalmazással küldhetünk üzenetet, dobhatjuk fel azokat matricákkal, illetve oszthatjuk meg tartózkodási helyünket. A billentyűzetet egyelőre azonban csak portré módban tudjuk használni.

messenger01 messenger02

Viber

Szöveges, fotó- és videóüzenetek küldésére alkalmas szolgáltatás kliense Windows Phone-on is elérhető. Mivel azonosítóként a telefonszámunkat használja, rögtön kiszúrja a névjegyzékből, kinek van Viberje telepítve - az élő csempén itt is tesztreszabhatjuk, miről kérünk értesítést.

viber01 viber02

Skype

Ha kapcsolattartásról van szó, nem maradhat ki a Skype sem a sorból. A gépen megszokott funkciókat kapjuk vissza a Skype alkalmazás esetén, bár az alkalmazás leírásánál figyelmeztetnek bennünket, hogy leginkább korlátlan mobilnetes csomaggal, vagy wifin keresztül érdemes használni a programot.

skype01 skype02

WhatsApp

A Viberhez hasonló funkcionalitásokkal bíró alkalmazás, amely csupán az első évben ingyenes - a második év megkezdésekor 1 dolláros díjat (kb. 250 forint) számítanak fel. Ami érdekesség, hogy a program nagyon jól beleolvad a Windows Phone alapértelmezett "Üzenetek" felületében, szóval ha valaki megszokta már az operációs rendszer dizájnját, akkor WhatsApp által kínált felület sem fog csalódást okozni.

whatsapp01 whatsapp02

A fentieken kívül még természetesen van kliense a Twitternek, az Instagramnak (itt a hivatalos verzión kívül érdekes lehet még a 6Tag alkalmazás), a LinkedIn-nek és a Flickr-nek is - ez utóbbi viszont annyira elavult, hogy inkább a Flickr Central alkalmazást telepítsük fel a telefonunkra.

Folytatása következik, további hasznos Windows Phone alkalmazások ajánlásával.

A legjobb Windows Phone alkalmazások 2. rész >>

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Sikerült lelassítani a szklerózis multiplex súlyosbodását
Őssejt-transzplantációval amerikai kutatóknak sikerült lelassítani a szklerózis multiplex betegség súlyosbodását a kór relapszáló-remittáló típusa esetében – adta hírül az...
Taslit kapott Németországban az Apple
Félrevezetően kommunikálta az iPhone-ok betiltását.
Bejelentették a Dark Souls Trilogy Collector's Edition-t. Drága lesz, nagyon
Úgy látszik, hogy a mai nap a gyűjtői kiadásokról való beszámolással telik. A Dark Souls Trilogy is kap egy exkluzív, erősen limitált pakkot kap.
Félmilliárd dollárt fordít lakásépítésre a Microsoft
Ahol az IT-cég bővít, ott megugranak a lakásárak. Hogy ez ne így történjen, 500 millió dollárt költenek Seattle városának fejlesztésére.
Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég
Hatalmas kihasználatlan reklámfelület az egész éjszakai égbolt, ezen változtatna egy startup.

További tech hírek >>