A legjobb Windows Phone alkalmazások - 1. rész


A múltkori Androidos írásunk után következzen a mobil platformok között egy kevésbé (el)ismert operációs rendszer alkalmazásainak bemutatása.

A Window Phone vásárlásának ellenérvei között a legelsőként azt hallhatjuk, hogy az appok mennyisége és minősége bizony elmarad attól amit az Android / iOS felhasználók kapnak. Ezzel a kijelentéssel még a legharciasabb Windows Phone rajongók sem tudnak (és legtöbbször nem is akarnak) szembeszállni; a Microsoft becsületére legyen azonban mondva, az utóbbi években próbálnak egyre több fejlesztőt megnyerni maguknak azért, hogy ez a különbség minél kisebb legyen - hogy sikerül-e jelentős fordulatot elérni, az még egyelőre a jövő zenéje.

A Windows Phone-os alkalmazások letöltéséhez egy Microsoft fiókot kell regisztrálnunk, amellyel egyébként egy e-mail fiók is jár, ezt követően szabadon (és pénzért) tölthetőek az alkalmazások. A Google Play áruházzal szemben itt nem látszik, melyik alkalmazást hányan töltötték le, csupán az, hányan értékelték és maga az értékelés. A kiemelt alkalmazásokon / játékokon kívül egy csokorba vannak szedve a top ingyenes alkalmazások, ingyenes játékok, fizetős alkalmazások, fizetős játékok, az új és feltörekvő alkalmazások ill. játékok, valamint azok, amelyek a felhasználók visszajelzése alapján a legjobbnak minősülnek, valamint kategóriákra bontva is böngészhetünk - a teljesség igénye nélkül következzen pár figyelemre érdemes, alapvető alkalmazás.

Közösségi alkalmazások, kommunikáció

A Windows Phone 8 rendszerében a Microsoft egy központi alkalmazással kísérletezett, amellyel egyszerre lehetett postolni a Facebook, Twitter, LinkedIn trió valamelyikére, a Facebookon érkezett üzenetek pedig az SMS-ek közé kerültek, azaz a mobilon és a Facebookon érkező szöveges üzenetek egy folyamban voltak kezelve. Bár a felhasználók egy részének ez bejött, a Microsoft úgy döntött, "Androidosabbá" teszi az élményt, és külön bontja ezeket a felületeket.

Facebook

Az alkalmazás legújabb verziója hozza a kötelezőket; állapotfrissítés, bejelentkezés, videofeltöltés, illetve beállíthatunk az értesítés módjait - jelezheti a csempe számlálója, hogy hány új értesítésünk van, a csempén élőben láthatjuk az értesítést illetve bannerben is jelzést kérhetünk (hang, vibra, szöveg) az újdonságokról - sőt, aki nagyon webkettőpontnullás, az a telefon zárképernyőjét is az alkalmazásnak szentelheti.

facebook01 facebook02

Messenger

Nem aratott osztatlan sikert a Facebook üzenetküldőjének különválása (finoman szólva), de nincs mit tenni, ez az új irány - ezzel az alkalmazással küldhetünk üzenetet, dobhatjuk fel azokat matricákkal, illetve oszthatjuk meg tartózkodási helyünket. A billentyűzetet egyelőre azonban csak portré módban tudjuk használni.

messenger01 messenger02

Viber

Szöveges, fotó- és videóüzenetek küldésére alkalmas szolgáltatás kliense Windows Phone-on is elérhető. Mivel azonosítóként a telefonszámunkat használja, rögtön kiszúrja a névjegyzékből, kinek van Viberje telepítve - az élő csempén itt is tesztreszabhatjuk, miről kérünk értesítést.

viber01 viber02

Skype

Ha kapcsolattartásról van szó, nem maradhat ki a Skype sem a sorból. A gépen megszokott funkciókat kapjuk vissza a Skype alkalmazás esetén, bár az alkalmazás leírásánál figyelmeztetnek bennünket, hogy leginkább korlátlan mobilnetes csomaggal, vagy wifin keresztül érdemes használni a programot.

skype01 skype02

WhatsApp

A Viberhez hasonló funkcionalitásokkal bíró alkalmazás, amely csupán az első évben ingyenes - a második év megkezdésekor 1 dolláros díjat (kb. 250 forint) számítanak fel. Ami érdekesség, hogy a program nagyon jól beleolvad a Windows Phone alapértelmezett "Üzenetek" felületében, szóval ha valaki megszokta már az operációs rendszer dizájnját, akkor WhatsApp által kínált felület sem fog csalódást okozni.

whatsapp01 whatsapp02

A fentieken kívül még természetesen van kliense a Twitternek, az Instagramnak (itt a hivatalos verzión kívül érdekes lehet még a 6Tag alkalmazás), a LinkedIn-nek és a Flickr-nek is - ez utóbbi viszont annyira elavult, hogy inkább a Flickr Central alkalmazást telepítsük fel a telefonunkra.

Folytatása következik, további hasznos Windows Phone alkalmazások ajánlásával.

A legjobb Windows Phone alkalmazások 2. rész >>

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Nem készít több táblagépet a Google
A webes konszern leállította a saját készülékek fejlesztését, az androidos tábla PC-k készítését ugyanakkor továbbra is támogatni fogja.
A fapados gamer laptop
Az ár kedvező, a teljesítménye is jó, de találtunk kompromisszumokat. Az Asus TUF Gaming FX505-öt teszteltük.
World War Z – Úgy viszik az Epic Store-os verziót, mint a cukrot
A World War Z mögött álló Saber Interactive vezetője elárulta, hogy már 700 ezer példány talált gazdára az Epic Store-on keresztül.
Ma küldi fel az űrbe a NASA az új atomórát, amitől sok mindent remélnek a tudósok
Végül nem június 22-én, hanem június 24-én, azaz ma küldheti fel az űrbe azt a szerkezetet a NASA, amely fontos tudományos célokat szolgál. Egy atomóráról van szó, de nem az időt...
Samsung OLED-kijelzőt rakhat az iPadekbe az Apple
Nincsenek kihasználva az iPhone-kijelzőket gyártó üzemek, így az Apple az iPadekbe kérhet paneleket.

További tech hírek >>