A Megaupload elleni akció hatása


A francia kalózkodás elleni törvény végrehajtásával megbízott Hadopi-ügynökség szerint jelentős forgalomnövekedést generált a legális televíziós és video on demand (VOD) szolgáltatások körében a Megaupload csoport januári bezárása.

A Médiamétrie februári jelentése szerint a Megaupload érdekeltségi körébe tartozó Megavideo oldal volt az egyik legnépszerűbb videónéző felület a francia internetezők körében.

Látogatottságát tekintve mintegy 3 millió francia internetező használta, amellyel a piacvezető YouTube, Vimeo és Canal+ szolgáltatások után kategóriájában a kilencedik leglátogatottabb felületnek számított az országban.

Január 19-én azonban a Megaupload és így leánycégei szolgáltatásait szerzői jogi jogsértés miatt bezárták, így a francia internetezők kénytelenek voltak más felületek után nézni. A Hadopi-ügynökség szerint a hatósági intézkedés a legális szolgáltatások forgalomnövekedését eredményezte.

A fokozatos válasz rendszerét bevezető kalózkodás elleni törvény végrehajtó szerveként működő Hadopi-ügynökség ötven, engedéllyel működő videómegosztó felület, köztük ingyenes streaming, video on demand és televíziós szolgáltatások forgalmát vizsgálta a Médiamétrie adatai alapján. A vizsgálatban a YouTube, a Dailymotion és Vimeo nem szerepelt.

Mintegy 26 százalékos forgalomnövekedést értek el a Megaupload január 19-ei lekapcsolása és január hónap vége közötti időszakban. Bár az ingyenes streaming oldalak forgalma a vizsgált időszakban 20 százalékkal visszaesett, a több forrásból dolgozó ún. aggregátor oldalak látogatottsága 85 százalékkal, a prémium hozzáférést nyújtó VOD oldalak 35, a televíziós műsorkövető felületek iránti érdeklődés pedig 25 százalékkal ugrott meg.

A Numerama adatai szerint a francia Canal+ videólekérő szolgáltatása 20, a TF1 csatorna online oldala 40 százalékkal több látogatót vonzott a Megaupload bezárását követő hetekben.

A Hadopi vizsgálatáról beszámoló TorrentFreak portál emlékeztet arra, hogy az ügynökség adatai egyelőre csak a rövid távú hatásokról tudnak képet adni. Mint írják, a nemzetközi tapasztalatok szerint a Megaupload bezárása a hasonló elven működő fájlmegosztó oldalak forgalmát is megnövelte. A Rapidshare, az Uploaded.to, a Depositfiles és a Hotfile mind látogatószám emelkedésről számolt be.

A Megaupload elleni intézkedés valódi eredményességét így csak a hosszabb távú forgalmi adatok, azaz a magasabb látogatószám megtartása tudja majd igazolni.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Hearthstone – Majdnem lett belőle VR változat is
A Blizzard kísérletezgetés gyanánt egy alkalommal összedobta a Hearthstone VR prototípusát.
Keretnélkülivé varázsolhatjuk monitorjainkat az ASUS újdonságával
A ROG Bezel Free Kit olyan optikai hatást kelt, mintha triplamonitoros rendszerünk egyáltalán nem rendelkezne kávákkal.
Már közlekedési jegyet is lehet venni a Simple-lel
Az OTP Mobil hivatalos viszonteladóként értékesíti a jegyeket az appban.
Új garanciákat kell vállalniuk az okoseszköz-gyártóknak Nagy-Britanniában
A gyártóknak előre közölniük kell, meddig lesz támogatva az adott termék.
Ne essen kétségbe, ha dudorokat lát a telefon kijelzőjén – üzeni a Motorola
Promóciós videókkal hívja fel a felhasználók figyelmét a Motorola arra, hogy természetes jelenség, ha az összehajtható telefon kijelzője nem lesz sima.

További tech hírek >>