A vezeték nélküli technológia a hibás


Az utóbbi években Magyarországon is megszaporodtak a radarméréseket zavaró eszközök, amelyek egyre több problémát okoznak a meteorológusoknak.

Horváth Gyula Országos Meteorológiai Szolgálat Megfigyelési Főosztályának vezetőjének tájékoztatása szerint a meteorológiai szolgálat szakemberei rendszeresen figyelik a zavarjelek felbukkanását, ezért a lakossági előrejelzésekben pontatlanságra emiatt nem volt példa.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken tájékoztatta az MTI-t arról, hogy 2012 első félévi ellenőrzései során a legtöbbször meteorológiai radarok működését zavaró vezeték nélküli hálózati eszközök, mobiltelefonok vételét akadályozó, az Egyesült Államokból behozott házi telefonok miatt kellett intézkedniük. Az NMHH mérőszolgálati szakemberei csak Budapesten és körzetében 56 vezeték nélküli (wlan) eszköznél észleltek nagy mértékű, káros zavarást.
Az OMSZ főosztályvezetője kifejtette: az időjárási radarok működési frekvenciája Magyarországon 5,6 gigahertz, ezt a vezeték nélküli hálózati eszközök is használják. Az ilyen távközlési eszközök által keltett jelek hamis "radarcélokat" produkálnak, így hibákat idézhetnek elő a csapadékintenzitás-becslésben, az ultrarövidtávú előrejelzésekben és az összegzett csapadékmennyiség-számításokban is.
Valójában a lakosság felé történő tájékoztatásban, az előrejelzésekben emiatt pontatlanság nem fordul elő, az OMSZ radarmeteorológusai a hamis radarjeleket azonnal kiküszöbölik.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a vezeték nélküli hálózati eszközök keltette hamis jelek kiszűrésére különböző képfeldolgozó, matematikai módszereket fejlesztett ki. Ezek hatékonyan működnek, de a zavarok kiszűrése miatt a radarmeteorológusoknak kevesebb idejük jut az egyéb fejlesztésekre. A végső megoldást az jelentené, ha megszüntetnék ezeket a zavarforrásokat, ezért is fontos, hogy az NMHH segítségével mostanra csökkent a radar közeli kibocsátók száma - összegezte Horváth Gyula.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

A Bing erőszakolásába kezd a Microsoft
Egyes céges Office 365-előfizetők torkán próbálja lenyomni.
Tudja, mi történt 2,2 milliárd éve?
Tudósok szerint 2,2 milliárd éve történt a legrégebbi aszteroida-becsapódás, amelynek feltehetően egy jelentős éghajlatváltozás volt a következménye.
Közel 3000 milliárdot költöttünk játékokra decemberben
A Call of Dutynak jót tett a mikrotranzakciós modell, a Fortnite gyengül, és a Clash of Clans hét évesen is uralja a mobilpiacot.
Nem valószínű, hogy lesz jackcsatlakozó a Samsung Galaxy Note 20-on
Egy új szabadalom a Galaxy Note 20 tokjáról árulkodik: jackcsatlakozónak ezen sincs kivágás.
Felbukkant a GeForce RTX 2080 Super Max-Q és a Core i9-10980HK
Még ebben a negyedévben megjelenhetnek a laptopokba szánt, erős hardverek.

További tech hírek >>