A vezeték nélküli technológia a hibás


Az utóbbi években Magyarországon is megszaporodtak a radarméréseket zavaró eszközök, amelyek egyre több problémát okoznak a meteorológusoknak.

Horváth Gyula Országos Meteorológiai Szolgálat Megfigyelési Főosztályának vezetőjének tájékoztatása szerint a meteorológiai szolgálat szakemberei rendszeresen figyelik a zavarjelek felbukkanását, ezért a lakossági előrejelzésekben pontatlanságra emiatt nem volt példa.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken tájékoztatta az MTI-t arról, hogy 2012 első félévi ellenőrzései során a legtöbbször meteorológiai radarok működését zavaró vezeték nélküli hálózati eszközök, mobiltelefonok vételét akadályozó, az Egyesült Államokból behozott házi telefonok miatt kellett intézkedniük. Az NMHH mérőszolgálati szakemberei csak Budapesten és körzetében 56 vezeték nélküli (wlan) eszköznél észleltek nagy mértékű, káros zavarást.
Az OMSZ főosztályvezetője kifejtette: az időjárási radarok működési frekvenciája Magyarországon 5,6 gigahertz, ezt a vezeték nélküli hálózati eszközök is használják. Az ilyen távközlési eszközök által keltett jelek hamis "radarcélokat" produkálnak, így hibákat idézhetnek elő a csapadékintenzitás-becslésben, az ultrarövidtávú előrejelzésekben és az összegzett csapadékmennyiség-számításokban is.
Valójában a lakosság felé történő tájékoztatásban, az előrejelzésekben emiatt pontatlanság nem fordul elő, az OMSZ radarmeteorológusai a hamis radarjeleket azonnal kiküszöbölik.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a vezeték nélküli hálózati eszközök keltette hamis jelek kiszűrésére különböző képfeldolgozó, matematikai módszereket fejlesztett ki. Ezek hatékonyan működnek, de a zavarok kiszűrése miatt a radarmeteorológusoknak kevesebb idejük jut az egyéb fejlesztésekre. A végső megoldást az jelentené, ha megszüntetnék ezeket a zavarforrásokat, ezért is fontos, hogy az NMHH segítségével mostanra csökkent a radar közeli kibocsátók száma - összegezte Horváth Gyula.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Elindult a SpaceX Crew Dragon űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra
Szombaton, magyar idő szerint 21 óra 22 perckor elindult a SpaceX Crew Dragon űrhajó. Két utasával a Nemzetközi Űrállomásra tart.
Akadozhat a Chrome böngésző a OnePlus mobilokon
A jelentések szerint már hónapok óta lefagy a Chrome a OnePlus okostelefonokon.
Ön is közelebb kerülhet egy magánűrhajóhoz
Ezeket a számokat kellett eltalálni hozzá.
Ilyen színekben jöhet a Samsung Galaxy Note 20 széria
Idén sokkal visszafogottabb színekben dobja piacra az új Note modelleket a Samsung.
Itt nézheti élőben: ma űrtörténelmet írhat a SpaceX és a NASA
Szerdán a rossz időjárás miatt törölték a startot, szombat este ismét megpróbálkoznak a Crew Dragon űrhajó felbocsátásával.

További tech hírek >>