Áramütés segítségével irányíthatjuk álmainkat


Egy kis adag elektromos áram lehet a kulcs álmaink kontrollálására. Egy új tanulmány szerint, amit a frankfurti Goethe Egyetemen végeztek, az áram befolyásolni tudja az alvó ember fejbőrének frekvenciáját, és így segíteni abban, hogy irányítsa álmait. Az eljárás különböző fokozatokban teszi lehetővé az álmodónak azt, hogy érzékelje, hogy álmodik, és mindezt úgy, mintha egy harmadik személy szemszögéből nézné végig a történéseket.

A Nature Neuroscience-ben megjelent disszertáció a megállapítását a már korábban is elvégzett tesztekre alapozza, amikben "tudatos álmodókat", azaz olyan embereket vizsgáltak, akik alvás közben tisztában vannak azzal, hogy amit látnak, és amit átélnek nem valóság, hanem csak álom. Ezekből a tesztekből kiderül, hogy a természetes elektromos impulzus az agy szembeni részén nagyobb volt "tudatos álmok" esetében. Ez az észrevétel adott okot a gyanúra, hogy árammal talán befolyásolni lehet álmainkat.

A jelenség azzal magyarázható, hogy az elektromos jelek serkentik az agy bizonyos részeit, így bírva azt nagyobb teljesítményre. Viszont csak bizonyos frekvencia képes megfelelően ösztönözni az agyat. (Senki ne nyúljon konnektorba lefekvés előtt!) Kiderült, hogy a 40Hz a leghatékonyabb, ugyanis az álmok 1/3-át "világosította" meg. A legrosszabbul a 25Hz muzsikált, ugyanis ez csak kevesebb, mint az álmok felét változtatta tudatos álmokká.

agy2

Íme egy részlet abból, amit az egyik résztvevő mondott a teszt után:

"Egy citromtortáról álmodtam. Elsőre átlátszónak tűnt, de egy kicsivel később már nem volt az. Az egész álom olyan volt, mint egy animációs film, mint például a Simpson család. Aztán elkezdtem zuhanni, majd a helyszín megváltozott és Matthias Schweighöferrel (egy német színész), és két külföldi cserediákkal beszéltem. A diákok mondták nekem, hogy már találkoztam ezzel a színésszel, és itt jöttem rá, hogy hoppá, én csak álmodom. Mármint még álmodtam, miközben a felismerés jött. Nagyon furcsa érzés volt."

A kutatók úgy vélik, hogy ezt az eljárást akár klinikai kezelésekre is lehetne használni, például skizofréniánál vagy poszt-traumás stressz esetén.

Kulcsszavak: álom, áram, kutatás
Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Ötmillió vendég adatait lopták el a Marriottból
Újabb hekkertámadás a luxusszálló ellen.
Leállítja az LCD-panelek gyártását a Samsung
A dél-koreai cég kizárólag QD-OLED paneleket fog készíteni.
Bemutatkozott a Xiaomi Redmi K30 Pro
Erős hardvert és 5G-támogatást kapunk a telefonnal, visszatér az előugró panel.
Ha nem lehet kijárni, mindenki játszik
Még a WHO is azt tanácsolja, hogy maradjunk otthon és videojátékozzunk.
Több hónapot is késhet az iPhone 9
Az indiai gyárleállítások nagy hatással lehetnek az Apple új, kompakt mobiljának sorsára is.

További tech hírek >>