Áramütés segítségével irányíthatjuk álmainkat


Egy kis adag elektromos áram lehet a kulcs álmaink kontrollálására. Egy új tanulmány szerint, amit a frankfurti Goethe Egyetemen végeztek, az áram befolyásolni tudja az alvó ember fejbőrének frekvenciáját, és így segíteni abban, hogy irányítsa álmait. Az eljárás különböző fokozatokban teszi lehetővé az álmodónak azt, hogy érzékelje, hogy álmodik, és mindezt úgy, mintha egy harmadik személy szemszögéből nézné végig a történéseket.

A Nature Neuroscience-ben megjelent disszertáció a megállapítását a már korábban is elvégzett tesztekre alapozza, amikben "tudatos álmodókat", azaz olyan embereket vizsgáltak, akik alvás közben tisztában vannak azzal, hogy amit látnak, és amit átélnek nem valóság, hanem csak álom. Ezekből a tesztekből kiderül, hogy a természetes elektromos impulzus az agy szembeni részén nagyobb volt "tudatos álmok" esetében. Ez az észrevétel adott okot a gyanúra, hogy árammal talán befolyásolni lehet álmainkat.

A jelenség azzal magyarázható, hogy az elektromos jelek serkentik az agy bizonyos részeit, így bírva azt nagyobb teljesítményre. Viszont csak bizonyos frekvencia képes megfelelően ösztönözni az agyat. (Senki ne nyúljon konnektorba lefekvés előtt!) Kiderült, hogy a 40Hz a leghatékonyabb, ugyanis az álmok 1/3-át "világosította" meg. A legrosszabbul a 25Hz muzsikált, ugyanis ez csak kevesebb, mint az álmok felét változtatta tudatos álmokká.

agy2

Íme egy részlet abból, amit az egyik résztvevő mondott a teszt után:

"Egy citromtortáról álmodtam. Elsőre átlátszónak tűnt, de egy kicsivel később már nem volt az. Az egész álom olyan volt, mint egy animációs film, mint például a Simpson család. Aztán elkezdtem zuhanni, majd a helyszín megváltozott és Matthias Schweighöferrel (egy német színész), és két külföldi cserediákkal beszéltem. A diákok mondták nekem, hogy már találkoztam ezzel a színésszel, és itt jöttem rá, hogy hoppá, én csak álmodom. Mármint még álmodtam, miközben a felismerés jött. Nagyon furcsa érzés volt."

A kutatók úgy vélik, hogy ezt az eljárást akár klinikai kezelésekre is lehetne használni, például skizofréniánál vagy poszt-traumás stressz esetén.

Kulcsszavak: álom, áram, kutatás
Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Megszólalt a YouTube a Pesti Srácok törléséről
Negyedévente több tízezer csatornát törölnek hasonló okból, mint most a Pesti Srácokét.
1160 évvel ezelőtt egy ember úgy gondolta, ő most bizony repülni fog
Ebben a pillanatban is legalább félmillióan repülnek a levegőben, de bő ezeregyszáz évvel ezelőtt még senki sem szárnyalt a levegőben – egy ötletes feltalálót kivéve, aki messze...
Ez történt: nehéz körülmények között szállt le egy Wizz Air-járat
Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.
6000 éves sírokat tártak fel a Nílus deltájában
Hatezer éves, predinasztikus kori sírokra bukkantak egyiptomi régészek a Nílus folyó deltájának térségében, Dakahlíja tartományban.
Egy új gyorsteszt a légúti betegségek akár 40 kórokozóját is kimutatja
A fertőző légúti betegségek akár 40 kórokozóját, köztük az új koronavírust és a madárinfluenza vírusát is ki lehet mutatni egy órán belül egy új eszközzel, amelynek...

További tech hírek >>