Áttörés az energiaszolgáltatásban


Cikkünk sajnos nem arról fog szólni, hogy eltűnnek a fosszilis tüzelésű, vagy a nukleáris meghajtású erőművek. Ennél jóval kisebb dologról van szó. Ám ha a kutatások továbbra is pozitív eredményeket mutatnak, a szorosan személyi felhasználású eszközök (mp3 lejátszók, pocket fényképezők, hordozható média eszközök, stb) a nem túl távoli jövőben egy új, környezetkímélőbb áramforrást kaphatnak.

A svédországi Uppsala Egyetem tudósai ugyanis egy olyan koncepción dolgoznak, melynek segítségével miniatürizálhatják, illetve környezetbarátabbá tehetik az akkumulátorokat, illetve elemeket. A kutatás tárgya a Cladophora, ami nem más, mint egy algafajta, mely a világ tengerpartjain elképzelhetetlenül nagy számban megtalálható.

Ezekből az algatelepekből szokatlanul nagy mennyiségű természetes polimer állítható elő, mely a közhiedelemmel ellentétben nem azonos a műanyagokkal. A természetben előforduló anyag lehet például cellulóz is, mint jelen esetben. A kutatók szerint ezek a cellulóz vezető polimerek használhatók az akkumulátorok anyagaként, mely több szempontból is praktikus. Először is, mivel könnyen formázható, akár papírlap vastagságú is lehet egy áramforrás, tehát méretét tekintve bármilyen technikai kütyübe beépíthető, csökkentve ezzel az eszközök helyigényét. Gondoljunk csak bele, egy ilyen akksi segítségével akár OLED újságok, illetve ha úgy tetszik, interaktív regények is létrehozhatók lennének. Vicces, de így van.

A másik nagyon fontos szempont, a töltési idő. A szóban forgó egyetem tudósai szerint egy ilyen akku áramfelvétele 55-200 százalékkal nagyobb, mint bármelyik Li-Ion aksié, ami a számítások szerint – kapaszkodj! – nyolc percnyi hálózatba csatlakozással tölthető maximális szintre. A mérést klinikai körülmények között végezték, ami ugye nem minden esetben (sőt, szinte soha sem) tükrözi az általános felhasználás során tapasztalható értékeket. Ám, ha csak a töredéke igaz az állítottaknak, én már azzal is kiegyeznék. Még biztosan sok munka áll a kutatók előtt, mire a hétköznapokba is beszivároghatnak a papírvékony alga akkuk, így az „energia forradalomra” még várnunk kell egy cseppet. Viszont környezetbarátként már most üdvözlöm az ötletet és izgatottan várom az első alga akkus kütyü megjelenését.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

A Ubisoft tisztogat, három vezető beosztású dolgozó is lemondott
A szexuális zaklatások és munkahelyi visszaélések utáni vizsgálódás következtében újabb három ember mondott le posztjáról.
A chatbotok is segíthetnek a koronavírus elleni harcban
A szoftverek tehermentesíthetik az egészségügyi intézményeket és az orvosokat.
Crusader Kings 3 előzetes
Hűbérurak és királyok története, dicső hódításoké és kevésbé dicső árulásoké, több száz év újra alakítható történelem. Harmadszor…
Egyszerre több mobil is kezelhető lesz a Windows 10-ből
Jelenleg egyetlen eszközzel használható a Csatolt telefon.
Ez történt: kiszámolták, mi történne, ha jó fejek lennénk a Földdel
Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.

További tech hírek >>