Az első mikrocsip


Igen! Ez az izé annak a kis pici fekete, soklábú bigyónak az elődje, amiből a pécéinkeben, telefonjainkaban, navigációs eszközeinkben, de még a mikrónkban is van pár darab.

Jack Kilby, a Texas Instruments Nobel díjas mérnöke alkotta meg ezt a „csúfságot” 1958 nyarán, ami a mai mikrocsipek elődje, ám nem saját ötletből dolgozott!

A brit Geoffrey Dummer mutatta be1952-ben az integrált áramkör (IC) alapötletét egy amerikai előadáson, ám ő maga sosem materializálta azt, bár az angol kormány egy ideig támogatta kutatásait.

Pár hónappal később Robert Noyce (az Intel egyik alapítója) megoldott pár fontos problémát Kilby prototípus IC-jén és így ketten söpörték be a dicsőséget. Miután Jack Kilby levédette az IC alapötletét, 2000-ben Fizikai Nobel díjat kapott találmányáért.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

A John Wick írója sorozatot szeretne készíteni 2019 egyik legelborultabb indie játékából
A John Wick írója kifejtette, mely játékokból csinálna sorozatot, a listáját pedig a My Friend Pedro vezeti toronymagasan.
Magyarországra is megérkezik a Sony új tévéje
A LED LCD XH90-be speciális háttérvilágítási eljárás került, amely állítólag sokat javít a képminőségen.
Jonathan Nolan elszólásából kiderült, hogy ki lehet a Westworld 4. évadának főgonosza
A sorozat készítője egy kerekasztal beszélgetésen ejtett el egy félmondatot a készülő évad forgatókönyvéről.
Felküldött egy nagy fekete dobozt a NASA a Nemzetközi Űrállomásra, új időszámítás kezdődik
A NASA még 2001-ben juttatta fel a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére az Express tudományos hordozóegység első darabját. Most az utolsó is megérkezett.
Kiszivárgott volna a PS Plus egyik júniusi ajándéka?
Hamarosan leleplezik a PS Plus következő havi ajándékait, azonban lehet, hogy a brit PS Store-nak hála az egyik cím idő előtt lebukott.

További tech hírek >>