Behind enemy lines


Megmondom őszintén, hogy egy kicsit elcsodálkoztam, amikor olvastam a Marine Corps Times webes honvédelmi „újságot”, melyből kiderült, hogy az amerikai hadsereg GPS készülékkel szereli fel az utánpótlást földre juttató ejtőernyőket. Ööööö… eddig nem így volt?

Aztán persze kiderült, hogy nem egyszerű navigációról van szó, ugyanis a 2004 óta használt JPADS rendszer továbbfejlesztett változata, melyet már sikeresen bevetettek Irakban, mint vér és kötszer szállítmányozó megoldást. A változtatásra azért volt szükség, mert egy komolyabb sebesülés esetén minden perc számít, amiből jócskán veszítenek a katonák, míg az utánpótlást keresgélik.

Az új rendszer esetében a GPS-t nem az ellenség háta mögé dobott szállítmányok megtalálására építették az ejtőernyőbe, hanem a levegőben való navigálásra és irányváltoztatásra. Tehát, ezentúl nem a katonák mennek a csomagért, hanem az érkezik hozzájuk, méghozzá közel 20 méteres pontossági rátával. A GPS Parachute több módon is célba juttatható, ugyanis dobhatják helikopterről, robotrepülőről, de szerintem akár még léghajóról is. Teherbírása sem csekély, tudniillik 150 és 60.000 font súly cipelésére kalibrálták. Nem semmi, így akár egy kisebb kórházat is ledobhatnak a katonáknak.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Számítógépen gondolkodik? Van egy jó hírünk, új laptopgyártó jön Magyarországra
A hazai piacra is behozza windowsos számítógépeit a világszerte elsősorban telefonjairól és hálózati eszközeiről ismert Huawei.
Folytatódik a Layers of Fear?
A Bloober Team, ami megalkotta 2016 legjobb horrorjátékát, a Layers of Fear-t, egy rejtélyes üzenetet tett közzé a Twitteren.
Kémelhárító gombbal jön a Huawei laptopja
Túl nagy akcióra nem kell gondolni, de a kamera vicces helyre került.
Itt a Samsung Galaxy S9, megérkezett az elég durva kamerás új csúcsmobil
A külcsín nem sokat változott tavalyhoz képest, de a borítás alatt azért bőven akad új fejlesztés. És most először egy valamiben jelentősen különbözik egymástól a zászlóshajó...
Visszatért a Mátrixból a Nokia 8110
Kicsit sárga, kicsit savanyú, de májustól a miénk lehet. Androidos mobilokkal is előálltak a finnek.

További tech hírek >>