Behind enemy lines


Megmondom őszintén, hogy egy kicsit elcsodálkoztam, amikor olvastam a Marine Corps Times webes honvédelmi „újságot”, melyből kiderült, hogy az amerikai hadsereg GPS készülékkel szereli fel az utánpótlást földre juttató ejtőernyőket. Ööööö… eddig nem így volt?

Aztán persze kiderült, hogy nem egyszerű navigációról van szó, ugyanis a 2004 óta használt JPADS rendszer továbbfejlesztett változata, melyet már sikeresen bevetettek Irakban, mint vér és kötszer szállítmányozó megoldást. A változtatásra azért volt szükség, mert egy komolyabb sebesülés esetén minden perc számít, amiből jócskán veszítenek a katonák, míg az utánpótlást keresgélik.

Az új rendszer esetében a GPS-t nem az ellenség háta mögé dobott szállítmányok megtalálására építették az ejtőernyőbe, hanem a levegőben való navigálásra és irányváltoztatásra. Tehát, ezentúl nem a katonák mennek a csomagért, hanem az érkezik hozzájuk, méghozzá közel 20 méteres pontossági rátával. A GPS Parachute több módon is célba juttatható, ugyanis dobhatják helikopterről, robotrepülőről, de szerintem akár még léghajóról is. Teherbírása sem csekély, tudniillik 150 és 60.000 font súly cipelésére kalibrálták. Nem semmi, így akár egy kisebb kórházat is ledobhatnak a katonáknak.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Felmásztam egy piramisra, na bumm
A legújabb Assassin's Creed gyönyörű, látványos, és az ókori Egyiptomban játszódik, de sajnos ennél jobbat nem tudunk róla mondani.
Már 100 milliárd dollárja van az Amazon tulajdonosának
Ebből majdnem 200 budapesti vizes világbajnokságot rendezhetne.
Jól vannak a világ első klónkutyájának klónjai
Immár hétévesek, és remek egészségnek örvendenek a világ első klónkutyájának, a néhai Snuppynak életben maradt klónjai – derült ki a Szöuli Nemzeti Egyetem, a Michigani Állami...
Ön vajon dallamsüket? Ez a teszt azonnal megmondja
Dallamsüketség, botfülűség, idegen szóval amúzia. Sokan szenvednek ebben a hallással kapcsolatos eltérésben, és egy teszttel kiderítheti, hogy ön is közéjük tartozik-e.
Feltörték az Uber rendszerét, végre jól fogytak a GPU-k
Közeleg a digitális jólét program, bővült a 4G+, érkezik az Optane SSD kihívója.

További tech hírek >>