Cenzúrától fél a Google


A keresőcég ügyvezető elnöke, Eric Schmidt szerint az Egyesült Államok által bevezetni tervezett kalózkodás ellenes internet-szabályozás drákói szigort hozna.

Az amerikai törvényhozás szeretne gátat vetni az online kalózkodás áradatának, és saját szórakoztatóiparának bevételeit védi az új törvényjavaslattal. Az Állítsuk meg az online kalózkodást! törvényt (Stop Online Piracy Act) jelenleg a Képviselőházban vitatják meg.

A készülő szabályozás szerint a szellemi tulajdonjogok jogosultjai és a hatóságok számára több eszköz állna rendelkezésre az egyes, jogsértő honlapok letiltására, a keresőcégek és a pénzügyi műveleteket biztosító szolgáltatók is kötelezhetőek lennének rá, hogy ne jelenítsék meg a szerzői jogot sértő weboldalakat, illetve függesszék fel üzleti kapcsolataikat ezen weboldalakkal – számolt be a The Register hírportál.

– Ez a megoldás drákói szigort jelent – idézte a Reuters hírügynökség Schmidtet. – A törvény kötelezné a netszolgáltatókat, hogy egyes URL-eket eltávolítsanak a világhálóról, ez pedig legjobb tudomásom szerint a cenzúra megfelelője – fogalmazott a Google vezetője.

Schmidt elismerte, hogy a szerzői jogi jogosultak joggal vannak felháborodva, mivel üzleti modelljüket alapvetően fenyegetik az illegális felhasználások, és hozzátette, hogy a Google természetesen nem támogatja e jogsértéseket. Ugyanakkor olyan szabályokat sürgetett, amelyek inkább a jogsértő oldalaknak utalt pénzek mozgását tennék követhetővé.

A Google elnökének szavai pár nappal azután hangoztak el, hogy a legnagyobb online cégek, a Google, az AOL, az eBay, a Facebook, a LinkedIn, Mozilla, Twitter, Yahoo! és a Zynga levélben adtak hangot aggodalmuknak a törvénytervezettel kapcsolatban.

Írásukban célzottabb fellépést kértek a jogsértő oldalak ellen, féltve az internet működését, az internetes iparág dinamikus fejlődését, valamint a Digital Millennium Copyright Act szerinti mechanizmust, amely szerint az internetszolgáltatók nem voltak felelősek a felhasználók által megosztott jogsértő tartalmakért, amennyiben a jogtulajdonosok értesítésére azokat eltávolították.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Sokak által várt funkció érkezik az Instagramba: időrendben láthatjuk a képeket
A felhasználók régóta zúgolódnak, hogy az ismerőseik bejegyzését nem időrendi sorrendben jeleníti meg az Instagram. A képmegosztó alkalmazás androidos változatában most egy olyan...
Okospelenkát fejlesztettek ki amerikai kutatók
Nedvességet érzékelő okospelenkát fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói, akik szerint a találmány a kisbabák és az idősek gondozását is megkönnyítheti.
0-ról 100-ra 58 perc alatt: ilyen gyorsan töltődik fel a Galaxy S20 Ultra
Bár a boltok polcaira csak márciusban kerül majd fel a Samsung Galaxy S20 Ultra (ahogy az S20-család többi tagja is), van, aki már most kipróbálta, hogyan dolgozik össze a készülékben...
Vagy a Huawei vagy az USA – Washington feltételeket szab
Az Egyesült Államok megszakíthatja a hírszerzési együttműködést azokkal az országokkal, amelyek együttműködnek a Huawei-jel.
Néhányan 1-2 nap után törésre panaszkodnak, óvatosan kell bánni a Samsung Galaxy Z Flippel
Déjà vu érzésünk lehet: kiad a Samsung egy különleges összehajtható telefont, és néhány korai felhasználó arról panaszkodik, valami nincs rendben vele.

További tech hírek >>