Cenzúrától fél a Google


A keresőcég ügyvezető elnöke, Eric Schmidt szerint az Egyesült Államok által bevezetni tervezett kalózkodás ellenes internet-szabályozás drákói szigort hozna.

Az amerikai törvényhozás szeretne gátat vetni az online kalózkodás áradatának, és saját szórakoztatóiparának bevételeit védi az új törvényjavaslattal. Az Állítsuk meg az online kalózkodást! törvényt (Stop Online Piracy Act) jelenleg a Képviselőházban vitatják meg.

A készülő szabályozás szerint a szellemi tulajdonjogok jogosultjai és a hatóságok számára több eszköz állna rendelkezésre az egyes, jogsértő honlapok letiltására, a keresőcégek és a pénzügyi műveleteket biztosító szolgáltatók is kötelezhetőek lennének rá, hogy ne jelenítsék meg a szerzői jogot sértő weboldalakat, illetve függesszék fel üzleti kapcsolataikat ezen weboldalakkal – számolt be a The Register hírportál.

– Ez a megoldás drákói szigort jelent – idézte a Reuters hírügynökség Schmidtet. – A törvény kötelezné a netszolgáltatókat, hogy egyes URL-eket eltávolítsanak a világhálóról, ez pedig legjobb tudomásom szerint a cenzúra megfelelője – fogalmazott a Google vezetője.

Schmidt elismerte, hogy a szerzői jogi jogosultak joggal vannak felháborodva, mivel üzleti modelljüket alapvetően fenyegetik az illegális felhasználások, és hozzátette, hogy a Google természetesen nem támogatja e jogsértéseket. Ugyanakkor olyan szabályokat sürgetett, amelyek inkább a jogsértő oldalaknak utalt pénzek mozgását tennék követhetővé.

A Google elnökének szavai pár nappal azután hangoztak el, hogy a legnagyobb online cégek, a Google, az AOL, az eBay, a Facebook, a LinkedIn, Mozilla, Twitter, Yahoo! és a Zynga levélben adtak hangot aggodalmuknak a törvénytervezettel kapcsolatban.

Írásukban célzottabb fellépést kértek a jogsértő oldalak ellen, féltve az internet működését, az internetes iparág dinamikus fejlődését, valamint a Digital Millennium Copyright Act szerinti mechanizmust, amely szerint az internetszolgáltatók nem voltak felelősek a felhasználók által megosztott jogsértő tartalmakért, amennyiben a jogtulajdonosok értesítésére azokat eltávolították.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Az orosz felhőpiacon is megvetné a lábát az Amazon
A kereskedelmi óriás módot talált arra, hogy megjelenjen Oroszországban.
Robottudóst készítettek Nagy-Britanniában
A távolról irányítható gép rendkívül nagy segítséget jelent a szakembereknek.
Megérkezett a Qualcomm eddigi legerősebb processzora, a Snapdragon 865+
A fejlesztők szerint 10 százalékkal sikerült növelni a Snapdragon 865+ teljesítményét az elődhöz képest.
A Fortnite játékosai összefogtak, hogy megmentsék a játék nem battle royale részét
Az Epic nemrég jelezte, hogy innentől kezdve lassabban frissítik majd a Fortnite PvE részét, de a játékosok felszólaltak a terv ellen.
The Dark Pictures Anthology: Little Hope – Pontos megjelenési dátumot kapott
A The Dark Pictures Anthology: Little Hope megjelenését nyár elején őszre tolták a fejlesztők, most pedig kiderült, pontosan mikorra.

További tech hírek >>