Cenzúrától fél a Google


A keresőcég ügyvezető elnöke, Eric Schmidt szerint az Egyesült Államok által bevezetni tervezett kalózkodás ellenes internet-szabályozás drákói szigort hozna.

Az amerikai törvényhozás szeretne gátat vetni az online kalózkodás áradatának, és saját szórakoztatóiparának bevételeit védi az új törvényjavaslattal. Az Állítsuk meg az online kalózkodást! törvényt (Stop Online Piracy Act) jelenleg a Képviselőházban vitatják meg.

A készülő szabályozás szerint a szellemi tulajdonjogok jogosultjai és a hatóságok számára több eszköz állna rendelkezésre az egyes, jogsértő honlapok letiltására, a keresőcégek és a pénzügyi műveleteket biztosító szolgáltatók is kötelezhetőek lennének rá, hogy ne jelenítsék meg a szerzői jogot sértő weboldalakat, illetve függesszék fel üzleti kapcsolataikat ezen weboldalakkal – számolt be a The Register hírportál.

– Ez a megoldás drákói szigort jelent – idézte a Reuters hírügynökség Schmidtet. – A törvény kötelezné a netszolgáltatókat, hogy egyes URL-eket eltávolítsanak a világhálóról, ez pedig legjobb tudomásom szerint a cenzúra megfelelője – fogalmazott a Google vezetője.

Schmidt elismerte, hogy a szerzői jogi jogosultak joggal vannak felháborodva, mivel üzleti modelljüket alapvetően fenyegetik az illegális felhasználások, és hozzátette, hogy a Google természetesen nem támogatja e jogsértéseket. Ugyanakkor olyan szabályokat sürgetett, amelyek inkább a jogsértő oldalaknak utalt pénzek mozgását tennék követhetővé.

A Google elnökének szavai pár nappal azután hangoztak el, hogy a legnagyobb online cégek, a Google, az AOL, az eBay, a Facebook, a LinkedIn, Mozilla, Twitter, Yahoo! és a Zynga levélben adtak hangot aggodalmuknak a törvénytervezettel kapcsolatban.

Írásukban célzottabb fellépést kértek a jogsértő oldalak ellen, féltve az internet működését, az internetes iparág dinamikus fejlődését, valamint a Digital Millennium Copyright Act szerinti mechanizmust, amely szerint az internetszolgáltatók nem voltak felelősek a felhasználók által megosztott jogsértő tartalmakért, amennyiben a jogtulajdonosok értesítésére azokat eltávolították.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Mai HBO-premierek
Sorozatpremierek, kultfilmek, Tarantino művek és az amerikai egyetemi kosárbajnokságot átható korrupciót feltáró dokumentumfilm érkezik.
Guild Wars 2 – A fejlesztők óriási macskákkal ünneplik április elsejét
A mai napon új patch érkezett a Guild Wars 2-höz, mely természetesen április elsejének szellemében alakítja át a játékot ideiglenesen.
Már 12 ember videochatelhet a Google Duo segítségével
Bővítette a csoportos videohívásokra érvényes limitet a Google.
Utolsó pillanatban váltott zeneszerzőt a Fekete Özvegy stábja
A Scarlett Johansson főszereplésével készülő Marvel-film zenéjét végül Lorne Balfe szerzi.
Akár 8 métert is repülhet a nyálcsepp a tüsszentés után
Akár 8 méterre is repülnek köhögéskor vagy tüsszögéskor a cseppek, így jobb nagy távolságot tartani a másiktól – írja új kutatása eredményeiről a Massachussettsi Műszaki...

További tech hírek >>