ClearView, az önmagát javító rendszer


Egy szoftver mind felett

Gondolom, nem kell bemutatni a kisebb-nagyobb szoftver hibákat, mindenki találkozik velük nap, mint nap. Ha beakad egy átkozott média codec, nem töltődik a beágyazott videó, vagy az oprendszer küld érthetetlen hibaüzeneteket, mind átmenti, vagy tartós üzemzavart jeleznek a rendszerben. Ennek kiküszöbölésén dolgoznak jeles szakemberek.

A MIT (Massachusetts Institute of Technology) tudósai ezeket a mindennapos bakikat szeretnék orvosolni, de nem a hibák megszüntetésével, ami lehetetlen vállalkozásnak tűnik, inkább egy interaktív szoftver segítségével, mely folyamatosan monitorozza a futó programokat. A ClearView névre keresztelt szoftver célja a hibák felismerése, és azonnali kijavítása, emberi beavatkozás igénybevétele nélkül.

A ClearView nem a programok forráskódját pásztázza, hanem a bináris szerkezetet, mely egyenesen a hardvertől kapja az utasításokat, és ebben hajtja végre beavatkozásait. Figyeli a programok normál működését, és megjegyzi a szabálylistákat, majd, ha a rendszer eltér ezektől, a forráskódot megkerülve itt avatkozik be, és próbál meg segíteni, több lehetséges módon, elutasítva az összeomlási parancsokat. A szoftver nem csak parancsokat képes blokkolni, és indítani a programon belül, de a hiányzó részeket is képes telepíteni, és egészen addig keresi a lehetséges megoldásokat, míg megoldást talál.

Persze mindezt a másodperc töredéke alatt. A program próbatesztjét egyelőre Firefoxon próbálták ki, független csoportot felkérve a telepített gépek elleni támadásra. A támadók tízféle módon próbáltak betörni a rendszerbe, de a ClearView még a támadások megkezdése előtt észlelte és blokkolta a támadó programokat. Ezek bezárása után a ClearView a bináris szerkezetben keres hibaforrások után, s ha talál egyet, befoltozza. A fejlesztők szerint a program szerver környezetben a legideálisabb, ugyanis ha egy gépen fixál egy hibát, megjegyzi azt, és az összes gépen végrehajtja a megfelelő parancsokat, ha az szükséges. A kutatók azt is remélik, hogy szoftverük nem csak a hibák kijavítására lesz jó, hanem elavult szoftverek használhatósági élettartamának a meghosszabbítására, ugyanazt az elvet alkalmazva, mint a hibajavításnál. Én nagyon drukkolok ennek a programnak, pláne, ha önmaga sohasem dikkan meg, és, ha megígéri, hogy nem fogja megadni az emberfeletti hatalmat a gépeknek.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Firefox 70.0
A Mozilla böngészőjének 70.0-ás verziója.
Hatalmas siker lett a Lenovo jótékonysági CS:GO meccse
A Lenovo jótékonysági CS:GO meccset szervezett a Csodalámpa Alapítvány javára, a befolyt összeg pedig a negyedmillió forintot is átlépte.
Megzavart pár iPhone 11-et az iOS 13 frissítése
Az iOS 13.1.3 használhatatlanná tette az Ultra WideBand U1 chipet egyes modellekben.
Kiszivárgott, mikor jön a PlayStation 5, és az is, mennyibe kerülhet
Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a Sony 2020 decemberében mutatja majd be a PlayStation ötödik generációs változatát. Egy szlovák viszonteladónak köszönhetően most nemcsak a pontos dátum...
Bemutatkozott az AOC AG273QX gamer monitora (x)
Bemutatkozott az AOC AG273QX gamer monitor, mely QHD felbontással és 165 Hz-es képfrissítéssel keresi a játékosok kegyeit.

További tech hírek >>