Digitális technika az ősházban


A Pentax 645D szinte mindenben hasonlít analóg elődjére, talán csak a vázat operálták át, hogy beleilleszkedjen napjaink design elvárásaiba. Azért természetesen a gépházban is számíthatunk némi újításra, ami leginkább a szuper-nagy felbontású, középformátumú, 40 megapixeles CCD érzékelőben (44mm x 33mm) nyilvánul meg, mely a gyártó szerint eddig nem látott tisztaságú és részlet gazdag felvételeket eredményez (legnagyobb felbontás 7264x5440 pixel). A másik nagy erőssége a masinának, hogy könnyű ám tartós magnézium ötvözetből készült, az LCD panelt megerősített üveg védi, illetve a váz úgy lett összerakva és szigetelve, hogy az szinte teljesen pormentes marad, használja bárhol az ember.

A készülékben már a továbbfejlesztett PRIME II. (PENTAX Real Image Engine) képalkotó, illetve motor dolgozik, melynek szintén köszönhető a kiváló képminőség, valamint az utánozhatatlan gyorsaság. Ez utóbbi a használat során, azon belül is a sorozatfelvételnél fog megmutatkozni, „single” módban maximum annyit tapasztalhatunk, hogy nem másodpercekig ír fel egy képet a memóriakártyára. S ha már itt tartunk, ez utóbbiból pakolható bele normál SD, illetve SDHC típus is, ami ugye szintén nem mindegy sebességileg.

Amit még mindenképpen megemlítenék a részletes specifikációból, az a 77 szegmenses mátrix rendszer, mely a szupergyors és pontos fénymérésért felel. Bizony sokszor jól jöhet, ha nem csak a gép által felajánlott három fénymérési módból választhatunk, hanem akár mi magunk manuálisan is beállíthatjuk, hogy mely területeken mérjen a gép. Ez főleg olyan művészi alkotásoknál segíthetik a fotós munkáját, ahol az alkotó a fénnyel és árnyékokkal próbálja meg visszaadni a téma hangulatát.

Nos, szerintem szép munkát végzett a gyártó, főleg ha arra gondolok, hogy nem egy teljesen új masinát alkotott, hanem egy régi rendszerű gépet vértezett fel olyan tulajdonságokkal, amikre manapság szinte minden félprofi és profi fotós vágyik. Természetesen ennek ahogy lenni szokott, rendesen meg is kérik az árát, ugyanis a kis drágaság nem kevesebb, mint 9.400 dollárt kóstál. Nem olcsó meg kell hagyni, ám akinek egy igazán profi fényképezőre van szüksége, annak bizony mindig is mélyre kellett nyúlni abban a bizonyos zsebben.

]]>

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Ma van a vörös pandák világnapja!
Ma van a vörös pandák világnapja!
Observer: System Redux – Megérkezett a megjelenés dátuma
Az Observer nextgen konzolokra felújított változata, a System Redux még idén megjelenik PC-re, PS5-re és Xbox Series X-re.
Jett: The Far Shore – Elhalasztották 2021-re
A Jett: The Far Shore a PS5 egyik nyitócíme lett volna, de a Superbrothers elhalasztotta a csillagközi utazás startját.
A játéktörténelem legfurcsább konzolgeneráció-váltása következik
Kiderültek az árak, ismertek a részletek, mégis egyre bizonytalanabbak lettünk.
A Surface Duo után szabadon: ilyen lehetne a Microsoft Surface Solo
Megjelent a Microsoft nagyon várt kétkijelzős androidos eszköze, a Surface Duo. Egy tervező viszont elképzelte, milyen lehetne az egyképernyős változat, a Surface Solo.

További tech hírek >>