DOStalgia a Közlekedési Múzeumban


Harminc éve jelent meg az IBM első személyi számítógépe, az Intel 4004 processzorral működő 5150-es modell, a ma is használt Windows alapú személyi számítógépek ősét a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum DOStalgia című kiállításán láthatja a közönség.

A leghíresebb személyi számítógép mellett több ritka relikviát, köztük az első valódi mikroprocesszort és egy korai e-könyv olvasót is bemutatnak a múzeum pénteken megnyílt időszaki kiállításán. A korai e-könyv olvasót Charles Simonyi ajándékozta édesapjának, Simonyi Károly fizikus professzornak.

Az IBM, az Intel és a Microsoft kooperációjának eredményeként létrejött IBM PC minden idők legnagyobb hatású személyi számítógépe 1981. augusztus 12-én jelent meg. Ettől számítva az IBM rendszerével kompatibilis asztali számítógépeket hívják PC-nek. 
Az Intel 4004 processzor és az első IBM modell mellett az IBM Displaywriter elektronikus írógép és az első magyar gyártású IBM-klón, a Proper is bemutatkozik.

Wikipédia

A személyi számítógép megjelenése előtt tíz évvel készült el az első mikroprocesszor, az Intel 4004, amely egy új generáció kezdetét jelentette az informatika világában. Az 1971-ben piacra dobott 4004-es mikroprocesszorral összehasonlítva a 2011-es Intel processzorok négyezerszer gyorsabbak és működtetésükhöz akár négyezerszer kevesebb energiára van szükség. Az újgenerációs processzorokban már olyan technológiák egyesülnek, amelyek a felhasználók számára látványosabb megjelenítést, nagyobb teljesítményt és hosszabb üzemidőt biztosítanak.

„Az első mikroprocesszor 2300 tranzisztorból épült fel, ma már több mint 2 milliárdnál tartunk” - közölte a kiállítás kapcsán Leslie L. Vadász, a világ első mikroprocesszorának vezető konstruktőre. A múzeum Nagy Károly magángyűjtő együttműködésével rendezi a kiállítást, amely 2011. december 24-ig lesz látható.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

Ezek lehetnek a közeljövő legnagyobbat szóló bejelentései
Az elmúlt időkben több új játék bejelentéséről is pletykáltak, ezek közül szedtük össze azt az ötöt, ami jó eséllyel már a nyakunkon van.
A Bing erőszakolásába kezd a Microsoft
Egyes céges Office 365-előfizetők torkán próbálja lenyomni.
Tudja, mi történt 2,2 milliárd éve?
Tudósok szerint 2,2 milliárd éve történt a legrégebbi aszteroida-becsapódás, amelynek feltehetően egy jelentős éghajlatváltozás volt a következménye.
Közel 3000 milliárdot költöttünk játékokra decemberben
A Call of Dutynak jót tett a mikrotranzakciós modell, a Fortnite gyengül, és a Clash of Clans hét évesen is uralja a mobilpiacot.
Nem valószínű, hogy lesz jackcsatlakozó a Samsung Galaxy Note 20-on
Egy új szabadalom a Galaxy Note 20 tokjáról árulkodik: jackcsatlakozónak ezen sincs kivágás.

További tech hírek >>