Eladó egy 75 éves televízió


Irreálisnak tűnik bő másfél millió forintot fizetni egy 12 colos kijelzőjű tévéért? Pedig ennyit, vagy talán még többet kérhetnek majd el a napokban aukcióra kerülő készülékért, ami alighanem Nagy-Britannia legöregebb működő tévéje. Retró rovatunk jelentkezik.

75 éve gyártották és működik - ezzel nagyjából minden fontosat elárultunk erről a Marconi 702-esről. Az értéke jelenleg óvatos becslések szerint is 5000 font környékén jár, de ha elég bő pénztárcájú érdeklődő akad, bizonyára sikerül feljebb srófolni az árat. A készüléket nem sokkal azután vették, hogy elkezdték a műsorszórást a szigetországban. Megdöbbentő, de azóta mindössze két gazdája volt.

Íme, az 5000 fontos televízió

Az 1936-ban gyártott tévét kb. 100 fontért vette meg első tulajdonosa, egy bizonyos Mr G. B. Davis. Ez akkoriban egy átlagos brit éves fizetésének a fele volt. Képzeljük el az úriember dühét, amikor az újonnan vásárolt játékszere három nap múlva átlényegült egy igen drága porfogóvá: a helyi adóállomás leégett és utána évekig nem volt tévé a környéken. Legalább addig is kímélve volt, mondhatni, státusszimbólumként pedig tökéletesen funkcionált a második világháborút megelőző években.

A H1007 sorszámú, kb. 80 kilós készüléket dió- és mahagóniburkolat védi, ami egész elegáns megjelenést kölcsönöz neki. (Aki bekukkantana a borítás alá, ide kattintva talál jó pár fotót egy másik példányról.) A tetejét felnyitva egy tükröt találunk a fedélben, voltaképpen ez az igazi képernyő, ezen nézték a képet akkoriban. Távirányítója nyilván nincs, már csak azért sem, mert a 30-as évek végén sugárzott napi kétórás műsorhoz nem igazán volt szükség ilyesmire.

Marconi 702

Természetesen kisebb-nagyobb javításokon már átesett, de csak 30%-át kellett eddig kicserélni és minden esetben sikerült eredeti gyártmányú darabokkal pótolni. Nem csupán működőképes, de megfelelő jelátalakítókkal még ma is lehet használni - legalábbis ezt állítják a második tulajdonos utódjai, akik most eladnák a ritkaságot. Az 5000 font kissé borsosnak tűnik, de ahhoz kétség sem férhet, hogy rövidesen meglesz a doboz harmadik gazdája is. Kíváncsi vagyok, meddig bírja majd a készülék, remélem, hallunk még felőle.

Így legyen titkos kapcsolatod!
Persze, nem a párkapcsolatra gondoltunk, hanem a biztonságos és privát internetezésre. Manapság már egyáltalán nem nehéz megfigyelni valakinek az adatforgalmát, főleg akkor, ha egy wifi...

További szponzorált cikkek >>

VPN szolgáltatásért klikk ide >>

Küldj cikket emailben >>

12 ezer forintot spórol, ha most tölti le: ingyenesen elérhető a World War Z
A világhírű regényen alapuló World War Z számítógépes kiadása még napokon át ingyenesen elérhető az Epic Games Store-ban.
A táblagépek piacára is nagy hatással van a koronavírus
Az IDC szerint a kínai piac az első negyedévben 30 százalékos visszaeséssel számolhat.
Nem igazán viszik a Samsung Galaxy S20 mobilokat
A jelentések alapján a Galaxy S10 mobilok eladásainak csupán 60 százaléka jön össze.
Így tarthatja a kapcsolatot a családjával, barátaival otthonról ingyen
A koronavírus ellen a leghatékonyabb eszköz az, ha otthon maradunk. Ingyenes, egyszerű módok a kapcsolattartásra.
[Filmkritika] 25 éves a Vírus
Mi történik, ha nem kezdünk időben védekezni egy gyorsan terjedő vírus ellen? Az 1995-ös, parádés szereposztású Vírusból kiderül.

További tech hírek >>